Меркел: Однос Немачке и Србије је пун поверења

Драго ми је што сам опет могла да дођем у Србију и кроз године заједничке сарадње смо дошли до односа пуног поверења, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел на заједничкој конференцији за новинаре након разговора „очи у очи“ са српским председником Александром Вучићем.

Она је истакла: „Постигли смо цео низ резултата без обзира што предстоји још дуги пут пред Србијом и регионом. Наше две државе су међусобно блиско повезане“.

– Имамо јако успешну причу иза нас, навела је Меркел.

Она је истакла да је са Вучићем разговарала и о унутрашњој ситуацији у Србији, те да га је доживела као „човека који испуњава своја обећања“.

– Наше билатерале чврсто су повезане, рекла је Меркел.

Она је додала да је видела збирку документа да су Србија и Немачка имале односе у различитим областима давно.

-И што се тиче економије – имамо успешну причу иза нас, оценила је Меркел.

Она је најавила да ће Немачка поводом 80. годишњице напада Вермахта на Југославију донирати 500. 000 евра за обнову. Како је нагласила: „То је важан знак за помирење и сећање“, рекла је.

Вучић је казао да је са немачком канцеларком имао „отворене, искрене разговоре“.

– Желим да изразим огромно задовољство и огромну захвалност немачкој канцеларки што је данас у Београду, то је огромна част. Лично сам поносан што сам један од домаћина канцеларки Меркел на крају њеног мандата, казао је Вучић.

Он је прецизирао да се разговарало о друштвено-политичким питањима, европским интеграцијама Србије и региона, као и о усклађености спољне политике са спољном политике ЕУ.

-Стопа усклађености наше спољне политике са ЕУ подигнута је у протекла четири месеца са 46 одсто на 62,5 одсто.. Разговарали смо и о свим резултатима Берлинског процеса, навео је он.

Према Вучићевим речима, „наслеђе“ и резултат политике коју је водила канцеларка Меркел јесте и то што ће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен за две недеље потписати „уговор за нама на пут Ниш-Плочник-Приштина, што је за нас од огромног значаја“.
Он је истакао да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије.

Као остале теме разговора, поменуо је дијалог Београд-Приштина, као и дуално образовање, домен у којем Србија и Немачка интензивно сарађују.

Вучић је дочекао Меркел на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, потом је организован и дочек за немачку канцеларку уз највише државне почасти испред „Палате Србија“, и њихови разговори „иза затворених врата“.

Авион којим је у опроштајну посету нашој држави допутовала Ангела Меркел слетео је нешто после 16 сати, уз пратњу шест „мигова“.

Вучић је уз осмех предао букет цвећа немачкој канцеларки и пожелео јој добродошлицу. На писти су били распоређени и припадници гарде војске Србије, као што је и обичај када долазе високи инострани званичници. Канцеларку је такође дочекао амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Око пола сата пре доласка немачке канцеларке, српски председник се обратио јавности путем свог званичног Инстаграм налога „Будућност Србије“, поручивши да има трему.
„Сада је неких пола сата до доласка канцеларке, као и много пута до сада имам трему. Дошао сам много раније овде у аеродромски салон. Шетам између салона и писте. Чини ми се да сам око 500 пута поновио за сваку немачку фабрику у Србији колико људи запошљава, колике су инвестиције, колика нам је трговинска размена, све детаље Бриселског и свих других споразума, али и даље имам страх и трему да ћу негде нешто да погрешим, да нешто не забрљам, учио сам, трудио сам се да јој се на немачком обратим, пошто сам обећао да ћу да научим немачки, нисам бап успешан, понешто сам савладао, наставићу да се бавим тим, у сваком случају – велика ствар за Србију, за све нас, држите ми палчеве, а ја једино могу да обећам да ћу се борити за Србију“, казао је Вучић.

Церемонија и испред Палате Србија

Церемонија дочека организована је и око 18 сати испред Палате Србија, уз интонирање химни Србије и Немачке, црвени тепих, гарду и почасне плотуне.

Током интонирања химни немачка канцеларка је седела, због своје здравствене ситуације, док је Вучић стајао, као што и налаже Устав Србије.

Канцеларка се потом руковала са премијерком Србије Аном Брнабић, а присутни су били и чланови Вучићевог кабинета.

Разговори „очи у очи“ Меркел и Вучића требало би да трају око једног сата, након чега ће њих двоје одржати заједничку конференцију за новинаре у Палати Србија.

Данас