Кркобабић: Одобрен новац за куповину још 81 куће

БЕОГРАД: Министар за бригу о селу Милан Кркобавић изјавио је данас да је комисија за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом данас одобрила средства за куповину још 81 куће.

Међу данашњим добитницима је 65 брачних и ванбрачних парова и седам самохраних родитеља.

Кркобабић додаје да су службеници Министарства затрпани захтевима који свакодневно стижу у великом броју и она ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Просек досадашњих подносилаца пријаве је 30 година.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета Владан Ðокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

Међу онима који се одвајају из родитељских домова предњаче младе пољопривреднице.

Највише захтева одобрених од почетка доделе средстава до сада стигло је из општина Бачка Паланка из села Гајдобра, Пивнице, Силбаш, Обровац и Товаришево и Кикинде – села Наково, Банатска Топола, Башаид, Руско село, Иђош, Нови Козарци а за њима су села општина Шид, Кикинда, Алексинац, Пирот, Свилајнац, Житорађа…

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година за куповину сеоске куће са окућницом у било ком месту у Србији.

Из Министарства додају да се додела средстава не одсноси на куповину кућа и окућница у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Уредба Владе Републике Србије предвиђа укупно 500 милиона динара за те намене, а по једној кући максимално је могуће определити 1,2 милиона динара.

Најнижи износ до сада додељен је 460,2 хиљаде динара и то породици у општини Пирот за некретнину у селу Бериловцу.

Дневник