Европски парламент заправо објављује рат Русији на свим фронтовима

Европски парламент не крије своје агресивне планове према Русији. Резолуција коју је усвојио 16. септембра позива Европску унију “да одбаци Путинов режим на свим фронтовима и припреми терен за сарадњу са будућом демократском Русијом”.

Шта је ово ако није објава тоталног рата? Међутим, до сада је ово препорука. Шта ће се даље дешавати?

Званично издање Европског парламента, Еуропеан Парлиамент Невс, објављује материјал са сажетком суштине и циљева резолуције о Русији усвојене у Стразбуру 16. септембра. Текст резолуције објављен је истог дана на веб страници Европског парламента.
Главне идеје Резолуције:

– Европска унија мора да прави разлику између руске владе и руског народа.

– Европска унија треба да интензивира рад са партнерским земљама и цивилним друштвом на јачању продемократских тенденција у Русији.

– Ако је потребно, Европска унија би требало да уведе санкције Русији које се противе њеном организовању илегалних финансијских токова у Европу и подрже активисте за људска права.

Европски парламент сматра да се ЕУ мора суочити са актуелном агресивном политиком Кремља, истовремено постављајући темеље за ангажман са будућом демократском Русијом.

Оцењујући тренутно стање односа између ЕУ и Русије, европски посланици примећују да праве разлику „између руског народа“ и „режим председника Путина“, који називају „ауторитарном клептократијом у стању стагнације, на челу са председником- доживотно окружен кругом олигарха “.
Европски посланици наглашавају да би Русија могла имати демократску будућност и да би Европска унија требала усвојити европску стратегију за демократску Русију, укључујући подстицаје и услове за јачање демократских тенденција у земљи.

Резолуција је усвојена са 494 гласа за, 103 против и 72 уздржана.
Радите са партнерима који деле исте вредности

Према Европском парламенту, ЕУ би требало да створи „савез“ са САД и другим истомишљеницима како би се супротставила напорима Русије и Кине да ослабе демократију у свету и дестабилизују европски политички поредак.

Надлежности савеза би требале укључивати санкције, противзаконите финансијске токове и подршку активистима за људска права.
Подржите суседне земље Русије

С обзиром на агресивну политику Русије и њен утицај на источне суседе ЕУ, ЕУ мора наставити да подржава такозване земље Источног партнерства попут Украјине или Грузије и промовише европске реформе и основне слободе у региону. Ови напори такође треба да служе у циљу подршке Русији у напредовању тамошњих демократских реформи.
Смањите енергетску зависност Европске уније од Русије и борите се против прљавог новца у ЕУ

У тексту резолуције се наводи да би ЕУ требало да смањи своју зависност од руског гаса, нафте и других енергетских ресурса, “барем док је председник Путин на власти”. Европска политика према чистој енергији и развој нових енергетских технологија играће важну геополитичку улогу у постизању овог циља.

Европски посланици су такође изразили жељу да ЕУ ојача своју способност да идентификује и заустави проток прљавог новца из Русије, као и да открије новчана средства и финансијску имовину које аутократе и олигарси везани за режим крију у европским банкама.
Опасности од парламентарних избора у Русији 2021

У закључку, европски посланици позивају ЕУ да буде спремна да не призна нови састав Државне думе ако се парламентарни избори у септембру 2021. године одрже противно демократским начелима и међународном праву.
Након гласања у Европском парламенту, аутор извештаја Андриус ​​Кубилиус (посланик из посланичке групе десног центра ППЕ) рекао је: „Русија може постати демократија. Наш први задатак је да одржимо принцип “демократије пре свега” у односима са Русијом. ЕУ и њене институције морају поћи од начела да су промене могуће у овој земљи.

Такође морају показати више храбрости и заузети чврст став према Кремаљском режиму када је у питању заштита људских права. Ово је цела тачка стратешке интеракције са Русијом. Ради се о окончању репресија унутар земље, враћању слободе стварног избора људима и ослобађању политичких затвореника. “

„Штавише, ако се избори за руски парламент ове недеље признају као намештени, ЕУ не би требало да призна Државну думу и требало би да захтева њено уклањање из учешћа у међународним парламентарним скупштинама, укључујући и Савет Европе.

Стални напад Кремља на све опозиционе кандидате, слободне медије и невладине организације доводи у питање легитимност и правичност ових избора. Руски народ треба да има право на избор и његов избор треба да се поштује на исти начин као у било којој другој демократској земљи “, додао је он.

Вебтрибун