„КИНЕСКИ МАНЕВАР“ РУСИЈЕ – Тежак ударац за Запад

Kинеско успешно искуство са “металима ретке земље” помоћи ће Русији да казни Запад због своје политике санкција. Ову изјаву дао је руски економиста Михаил Хазин.

Није тајна да је Европа веома зависна од Русије у погледу ресурса. Овај адут мора играти Москва како би смирила неке представнике политичке елите ЕУ који се противе приближавању Запада и Руске Федерације, сматра економиста Михаил Хазин.

Стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је у Русији у току изградња петрохемијских и гаснохемијских постројења, што ће изазвати затварање сличних предузећа у Европи.

„Ускоро ћемо престати да их снабдевамо гасом, који се сада испоручује као хемијска сировина. Да ли желите да правите производе од њега? Kупујте ове производе од нас, мамо своје фабрике” … У реду, снабдејте их својим гасом. Немате бензин? Затворите фабрике”, нагласио је Хазин.

У ствари, Москва ће извести „кинески маневар“. Раније је Пекинг извео сличан трик са “металима ретке земље” које само она има. Изградивши индустријска предузећа на њиховој основи, НР Kина је почела да продаје своје производе целом свету.

Ниже цене које је поставила Kина у поређењу са конкурентима довеле су до затварања таквих фабрика у другим земљама.

„Шта нас спречава? Наше фабрике су већ у изградњи. Европа ће се са својим глупостима врло брзо наћи у тешкој ситуацији“, завршава стручњак.

Вебтрибун