Руски ваздухоплови извршили 50 зрачних напада на положаје све агресивнијег ИС-а у Сирји

Сиријски проматрачи за људска права (СОХР) извијестили су о синоћњим узастопним нападима три руска борбена авиона који су гађала положаје ИС-а у сиријској пустињи. Тврде да су руски авиони извршили више од 50 зрачних напад на локалитетима Јабал ал-Аммоур и ал-Сукхнах у провинцији Хомс те у пустињи ал-Расафах у регији ал-Ракках.

Извори СОХР-а извијестили су јучер о порасту броја погинулих војника владе у Дамаску подржаних од Русије. Пет припадника фракције Ливае ал-Кудс које подржава Русија убијено је јучер у нападу припадника ИСИС-а на њихов положај у Палмири. Тако је број убијених прорежимских бораца у посљедња 24 сата порастао на седам. Наиме, двојица су погинула у борби с ИС-ом у пустињи ал-Сукхнах.
Напади ИС-а све су чешћи задњих тједана. У петак су извори СОХР-а извијестили о смрти војника режима чије је тијело пронађено у пустињи ал-Маyадеен у источном Деир Ез Зору, гдје су стационирани борци које подржава Иран.

СОХР је од 24. ожујка 2019. документирао смрт најмање 1554 режимских војника и њихових помагача, укључујући најмање два Руса, те 153 бораца који нису из Сирије, а подржава их Иран. Сви су убијени у пуцњавама , бомбашким нападима и засједама од стране “Исламске државе”, западно од Еуфрата у подручјима Деир Ез Зор, ал-Раках, Хомс, ал-Суваида, Хама и Алеппо. С друге стране, око 1050 припадника ИС-а је убијено у истом раздобљу. Такођер, СОКСР је у раздобљу од краја ожујка 2019. до данас документирао убиства радника на плинским постројењима те смрти десетине пастира и других цивила као резултат напада ИС-а.

sirija

Геополитика вести