Завршени избори за Думу, Јединствена Русија у убедљивој предности

Централна изборна комисија Русије објављује прелиминарне резултате парламетнарних избора у Русији. Председница ЦИК Ела Памфилова објавила је да је гласање завршено и да је почело бројање гласачких листића.
Према резултатима обраде 8,94 одсто гласачких листића, партија Јединствена Русија добила је 38,57 одсто гласова на изборима за Државну думу, следи из података ЦИК-а.
Комунистичка партија Русије добила је 25,17 одсто гласова, Либерално-демократска партија – 9,6 одсто, а странка Нови људи – 7,9 одсто.
Грађани Русије могли су да бирају између 14 партија, и то: Комунистичка партија Руске Федерације, Зелени, Либерално-демократска партија, Нови људи, Јединствена Русија, Праведна Русија – За Правду, Јабука, Партија раста, Руска партија слободе и правде, Комунисти Русије, Грађанска платформа, Зелена алтернатива, Отаџбина и Партија пензионера.
Широм Русије 17. септембра почели избори за посланике Думе за наредних пет година, представнике 39 регионалних и локалних парламената, као и лидере девет региона. Гласање је завршено 19. септембра.
Састав доњег дома руског парламента бира се према мешовитом принципу – 225 посланика бира се са страначких листа, још 225 из једномандатних изборних јединица у једном кругу.
Према подацима ЦИК, право гласа има више од 108 милиона људи, а како је саопштило Министарство спољних послова, њима треба придодати још два милиона Руса који бораве или живе у иностранству.