Русија као предзнак предстојеће катастрофе за ОПЕК+

Русија не може да повећа производњу нафте, иако је повећала квоте према најновијем споразуму ОПЕК+. На то барем указују најновији подаци. Ако је ово тачно, имамо разлога за забринутост.

Русија је највећи савезник Организације земаља извозница нафте, које су се прошле године усагласиле да смање производњу нафте, услед пада потражње због КОВИД-19. Сада када се потрошња опоравља и ОПЕК стално повећава залихе, Русија почиње да заостаје.
Производња у овој земљи није повећана од априла, иако су квоте за њу, према условима споразума, повећане за 200.000 барела дневно. И ова цифра ће наставити да расте следеће године за 105.000 барела дневно.

У погледу стопе повећања производње нафте, Русија заостаје за растућим циљевима ОПЕК+.

Заједно са Саудијском Арабијом, Русија је добила почетни репер за производњу нафте – ниво са којег се разматрају смањења. Износио је 11 милиона барела дневно.
До априла 2022. ова цифра ће се повећати на 11,5 милиона барела. Али за разлику од земаља Залива, руска нафтна индустрија никада није произвела овај обим, а то сада сигурно не може.

Део неизвесности око производње нафте у Русији потиче од дефиниција. Споразум ОПЕК+ односи се само на сирову нафту и искључује кондензате, како се назива лагани облик нафте произведен из гасних поља.
У званичним подацима руског Министарства енергетике, нафта и кондензат су комбиновани. Али удео кондензата у Русији је веома значајан, будући да је то највећа земља на свету која производи гас.

Количина произведеног кондензата могла би износити око 800.000 барела дневно, или 8% укупне производње нафте у Русији (у августу је министарство рекло да је то 10,43 милиона барела дневно). Али највероватније то варира у зависности од сезоне, заједно са променама у обиму производње гаса.

Важно питање је која врста производње нафте из ове две опада? Не знамо, на пример, да ли је општа стагнација производње у земљи резултат смањења производње кондензата, што крије повећање производње сирове нафте.

Али, ако детаљније испитамо показатеље производње појединих предузећа, стиче се утисак да се пад ових показатеља односи на кондензате гаса. Два од три највећа пада производње могу се приписати кондензату.
Највећи руски произвођач нафте Роснефт повећао је производњу од 110.000 барела дневно од априла до августа, или 3%. Лукоил и Сургутнефтегаз имају приближно исти раст производње.

Ако говоримо о оним компанијама које су смањиле производњу, онда треба рећи да Газпром Нефт изводи радове на одржавању на свом приобалном пољу Приразломноје, на Арктику.

Новатек има сезонско смањење производње, јер су таква смањења забележена и раније. Осим тога, један од три пројекта према уговорима о подели производње је такође у фази планираног одржавања.

Ово оставља групу малих нафтних компанија и једну веома велику гасну компанију, Газпром, које су забележиле највећи пад производње од априла.

Руско Министарство енергетике престало је 2015. године да објављује засебне месечне податке о производњи нафте од стране Газпрома, укључујући компанију у категорију остало, где она чини више од петине производње.
Могуће је да је смањење производње кондензата од стране Газпрома био разлог пада производње у групи предузећа из колоне остало Ако је тако, стагнација производње нафте од априла може бити илузија.

Одговор на ово питање требало би да добијемо веома брзо. Пре него што дође зима, Газпром мора повећати производњу гаса у настојању да испумпа рекордне количине у складишта. Сходно томе, требало би да повећа и производњу кондензата.

Производња нафте у Русији биће помно праћена у наредним месецима. Ако се не повећа, створиће се бојазан да група ОПЕК+ неће моћи да повећа производњу до циљних показатеља.

Photo by Life Of Pix from Pexels

Вебтрибун