Војска је у приправности! СПРЕМНА ДА КРЕНЕ НА КОСОВО!

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишли су данас у гарнизону Рашка и гарнизонском месту Нови Пазар део задејствованих снага Војске Србије које се налазе у првом степену приправности.

Министар Стефановић се током обиласка уверио да су припадници Војске Србије у јединицама које се налазе у стању повишене борбене готовости, високо мотивисани и спремни да заштите свој народ.

„Многи нису веровали председнику Вучићу када је рекао да ће наша војска бити много снажнија и да неће дозволити било какав погром нашег народа, али сада могу да виде колико смо напредовали, одлучност Војске Србије и нашу опрему и наоружање. Поносан сам на старешине и војнике који су данас показали колико воле своју Србију и да су сигуран фактор одвраћања свакоме ко планира да нанесе неко зло нашој земљи“, рекао је министар Стефановић, пренело је Министарство одбране.

Стефановић је истакао да су ови храбри људи у Рашкој и Новом Пазару у јединицама које се по наређењу председника Србије Александра Вучића налазе у стању повишене борбене готовости, високо мотивисани и спремни да заштите свој народ.

„Наша војска не провоцира, наша земља жели мир и свако решење које даје бољи живот свима, али као што је председник рекао – никада више неће бити било каквих погрома српског становништва, неће бити нових „Олуја“, „Бљескова“ и сличних операција“, поручио је министар одбране.

Он је рекао да је задовољан што су и људи и техника спремни, додајући да опрема и средства која смо куповали имају сврху да заштите и да се налазе у рукама људи спремних да изврше сваки задатак који се пред њих стави.

„Драго ми је да видим да је морал људи изузетно висок, да су спремни и да им није тешко што су у повишеној борбеној готовости, што не могу да иду својим кућама и буду са својим породицама, јер схватају колико је ово значајно за нашу земљу“, рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да председник Вучић повлачи одличне потезе у правцу деескалације онога што је, на жалост, предузето од стране привремених приштинских институција, али и прокоментарисао и поруке из Европске уније у којима се обе стране позивају да не чине ништа што би могло да подигне тензије.

„Оно што сте могли да видите и на Јарињу и на Брњаку, као и на жалост најновији догађаји пребијања Срба, указује колико је председник био у праву када је говорио да је то део организоване кампање и да је реч о провокацији, која је смишљена не би ли се Срби протерали са Косова и Метохије. Ужасна је ствар да се на то ћути или да се шаљу бирократска саопштења у којима се обе стране позивају на смиривање тензија. Председник је био веома јасан кад је рекао „Нисмо послали ни војску ни полицију. Нисмо повукли ни један потез којим би угрозили животе људи на било који начин. Нисмо предузели ништа што би могло да се тумачи као провокација“, подсетио је министар Стефановић.

Он је изразио жаљење што је изостала снажнија реакција међународне заједнице и нагласио да очекује реакције од Европске уније и КФОР-а, који има мандат да заштити Србе, јер су угрожени на Косову и Метохији.

„Генерал Мојсиловић је у сталном контакту са командантом КФОР-а. Трудимо се да спустимо тензије, али и да покажемо да нећемо ћутати на било коју провокацију. Очекујем реакцију и Европске уније и КФОР-а, који има мандат да заштити животе Срба, зато што су они угрожени на Косову и Метохији. Ово што се сада дешава потпуно је супротно Бриселском споразуму, који очигледно за неке не важи. Ми се већ осам година трудимо да применимо Бриселски споразум, који су и власти у Приштини потписале и добровољно прихватиле, а Европска унија гарантовала. Ни после осам година немамо примену, поготово оних одредби које гарантују Србима нормалан и лакши живот, а на шта су се и чланице Европске уније обавезале као гарант споразума“, наглашава министар Стефановић и додаје да Србија данас има много више снаге него што је имала у претходним деценијама и да је Војска спремна да по налогу председника заштити свој народ.

Интермагазин