СТРУЧЊАК ЗА МЕЂУНАРОДНУ ПОЛИТИКУ, ШТА ПОСЛЕ МЕРКЕЛОВЕ: Намећу се два кључна питања

Стручњак за међународну политилку Зоран Спасић, поводом избора који се у недељу одржавају у Немачкој оцењује да су та дешавања не само важна за Србију, већ за читаву Европску унију и међународну заједницу

„Оно што на почетку можемо да закључимо јесте да од када је Ангела Меркел заузела кључну улогу у Европи 2005. године, она је пре свега заузела улогу у одржавању јединства Европе и саме ЕУ. Она је једна од ретких лидера која је успела да реши велике глобалне изазове нашег времена, почевши од економске кризе током 2007/2008, Брегзита, па и ове пандемије“, нагласио је Спасић.

Према њему, Немачка је једна од ретких земаља која је дала најбоље одговоре на пандемију корона вируса у односу на друге европске земље, без обзира не економске тешкоће успела је да пружи новчану помоћ угроженим социјалним категоријама.
„То је од стране немачког становништва врло добро оцењено“, додао је стручњак у Јутарњем програму Курир телевизије.

Резултати избора оставиће одређене глобалне последице, сматра Спасић.

„Ту се намећу два кључна питања и трећа констатација, а то су да ли ће нови канцелар имати снаге, могућности и воље да одржи то европско јединство у оквиру ЕУ које је крхко, друго је како ће реаговати на пандемију и на још један глобални изазов који се зове Авганистан јер нам следи нова мигранстка криза, која се не назире још увек, већ тек треба да дође“, подвукао је стручњак за међународну политилку.

Курир