Ердоган јавно понизио Русију оптужујући је да је заузела Крим

По први пут, турски председник јавно је оптужио Русију да је окупирала Крим.

Упркос чињеници да Турска тврди да има добре односе са Русијом, турски председник је, говорећи на Генералној скупштини УН, први пут јавно покушао да понизи Русију, изјављујући да је руска страна окупирала Крим.

Према Ердогану, Турска не намерава да призна прелазак полуострва у суверенитет Русије, очигледно позивајући друге земље да следе сличан пример.

Таква изјава турског лидера могла би резултирати врло озбиљним проблемима за Анкару, посебно у позадини планиране посете Реџепа Тајипа Ердогана Русији и предстојећег напада сиријске и руске војске на Идлиб.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Ердоган одбио да повуче трупе из Идлиба, шаље додатна оклопна возила и трупе у регион – СПРЕМАН ЗА СУКОБ СА РУСИЈОМ

Говорећи у УН, турски лидер је посебно нагласио чињеницу да је полуострво Крим “заузела” Русија, а Анкара се залаже за територијални интегритет и суверенитет Украјине.

Сада ова изјава поставља многа питања из Русије, да ли је Турска заиста руски партнер.
“Придајемо значај заштити територијалног интегритета и суверенитета Украјине, укључујући Крим, чије заузимање не признајемо”, рекао је турски председник.

С обзиром на чињеницу да је турски лидер одлучио да ово питање изнесе на Генералној скупштини УН -а, стручњаци сматрају да би се против руске стране могле увести нове санкције, међутим, очигледно, Ердоган је такав корак направио намерно, намеравајући да створи додатне проблеме Русији.

Вебтрибун