Порука Тиране Београду: „Повуците трупе са административних прелаза“

Министарство европских и спољних послова Албаније (МЕФА) позвало је Србију да повуче своје оружане снаге распоређене на југу Србије, у близини административних прелаза са јужном српском покрајином.
У саопштењу МЕФА се наводи да Албанију посебно брину извештаји о српским војним снагама упућеним, како се додаје, „близу границе са Косовом“ и војним авионима који лете близу и изнад, како наводе из тог министарства, „ваздушног простора Косова и изазивају тензије“.
Те тензије, како наводи албанско Министарство, „подстичу појединце да изазивају немире и насиље и имају за циљ дестабилизацију Косова“.
Такви поступци су, тврди МЕФА, „у супротности са међународним споразумима чији је циљ обезбеђивање безбедности и стабилности у том делу региона“.
„МЕФА позива Србију да повуче своје оружане снаге распоређене близу граница Косова и ради на хитној деескалацији“, наводи се у саопштењу у ком се позива на повратак на дијалог.
Министарство је „веома забринуто због ескалације ситуације на северу КиМ и најоштрије осуђује вандалска дела која су данас почињена на северу КиМ“, где су, како се даље тврди, „појединци запалили канцеларије за регистрацију возила у Зубином Потоку и оштетили сличну канцеларију у Звечану“.

„Ништа не може да оправда употребу насиља, наношење штете јавној имовини и непоштовање владавине права“, оцењује МЕФА.
Ово Министарство тражи да се починиоци изведу пред лице правде, пренео је Танјуг.

Спутник