САХРАНА СУТРА УЗ НАЈВИШЕ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ: У Саборном храму у Сремским Карловцима данас изложени посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића

У САБОРНОМ храму у Сремским Карловцима јутрос је изложен ковчег са посмртним остацима генерала Српске Војводовине Ђорђа Стратимировића (1822- 1908) који су ексхумирани у Бечу крајем прошлог месеца, а сутра ће по указу председника Александра Вучића, уз највише војне почасти и у прусуству великодостојника наше државе и Српске православне цркве бити похрањени у порти оближњег сремскокарловачког Манастира Ваведење пресвете Богородице из 16. века.

Тиме ће, после 113 година, бити испуњена последња жеља генерала Стратимировића једног од најистакнутијих првака Српске Војводовине (коју су Срби 1848.прогласили у Аустроугарској) да почива међу својим народом.Ову жељу изразио је у својим мемоарима „Успомене“ „,непосредно пред своје упокојење у Бечу.

До јутрос,ексхумиране Стратимировићеве кости кога је народ северно од Саве и Дунава због бриљантних војних победа у револуционарној 1848/9 .ословаљавао „народним вождом“,били су у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду.ДЈутрос су пренете у Сремске Карловце,варош коју је у страховитој бици 12. јуна 1848. својом генијалном стратегијом и храброшћу заједно са сународницима из Шајкаша и добровољцима из Србије, одбранио од вишеструко опремљеније и бројчано надмоћније мађарске војске.

Испред ковчега,видно опхрван емоцијама, крст са именом свог славног прадеде носио је генералов праунук Иван Стратимировић,професор из Београда.Ковчег су у Саборни храм унели чланови Одбора за ексхумацију из Удружења за развој Шајкашке.

Председник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев ,који је на молбу породице Стратимировић организовао ексхумацију,у изјави „Новостима“ позвао је народ да дође данас у Саборни храм и ода почаст једном од најдичнијих предака чија вековна борба за очување српског народа и његовог идентитета у моћној царевини.Круна те вековне борбе била је присаједињење Срема,Бачке,Барање и Баната 1918.године присаједини Матици Србији.

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ

ОРГАНИЗАЦИОНИ одбор за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића из Беча у Србију,упутио је молбу председнику Вучићу да одликује Вожда Стратимировића постхумно и тај предлог ће бити у процедури за комисију за одликовања која ускоро одлучује о том питању. Очекује се да ће одликовање бити додељено на Сретење када се и осталим заслужним људима додељује.

-Стратимировић је био војни вођа Срба током револуције 1848. године где је у српско-мађарским сукобима однео неколико важних победа сачувавши тако цркве, манастире и српски народ од великих страдања и тоталног уништења. Не само да је после стицања самосталности за Србе у Војводству радио као њихов политички представник, већ је био и дипломатски и војно активан у Црној Гори, али и неко ко се ставио на располагање Србији током Српско-турског рата 1876. године.-наглашава Ђурђев.

Он истиче и чињеницу да је реч о човеку из породице која је једна од ретких средњовековних српских племићких породица још из немањићког периода, добијамо личност која је била и остаје моћан симбол јединства српског народа.

Потомак славног генерала, Иван Стратимировић, истиче захвалност Ђурђеву и Центру за развој Шајкашке јер су реализовали жељу породице, али и њиховог славног претка да се врати кући.

– Хвала држави Србији, велико хвала и председнику Александру Вучићу који је потписао указ да се наш предак сахрани сутра уз највише војне почасти – казао је данас Иван Стратимировић за „Новости“.