ДР НЕНАД ИВАНИШЕВИЋ ЗА ПИНК.РС: Око 400 милиона динара усмерено је ка привреди и туристичким делатностима

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић на почетку разговору за Пинк.рс рекао је да увећање буџета означава поверење и предуслов за ефикасније спровођење политика у АП Војводини, у нашем случају у оквиру ресора привреде, а посебно туризма који је највише погођен мерама за сузбијање ширења заразних болести.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је у новом сазиву, а захваљујући повећању буџета али и септембарским ребалансом, увећан за око 100 одсто, у кољој мери је ово значајно увећање буџета важно за даљи рад и програмску структуру?

– Секретаријат је определио значајна средства намењена пројектима и из недовољно развијених општина, за развој предузетништва, микро, малих и средњих предузећа, који су превасходно полуга развоја и појединаца и заједнице. Усмерено је око 400 милиона динара ка привреди и туристичким делатностима, 42 милиона динара у три вида запошљвања – самозапошљавање, запошљавање незапослених лица и за спровођење јавних радова, као и 5 милиона за старе и уметничке занате. Поред 20 милиона динара за женско предутништво, опредељено је и 50 милиона за организовање манифестација на територији АП Војводине, чији је број запањујућих 1.800 на годишњем нивоу. Како бисмо ишли у корак с временом и потребама привредника и тржишта, у наредном периоду ћемо настојати да утичемо и на унапређење области енергетске ефикасности тако што ћемо обавезати предузетнике да обрате пажњу на тај аспект машина и опреме приликом набавке истих средствима Секретаријата.

Подлегли сте светским трендовима и значајна средства усмеравате и ка женском предузетништву.

– Да будем искрен, био бих најсрећнији када предузетхништво не бисмо етикетирали родним одликама, као мушко и женско, али статисчки подаци показују да још нисмо достигли 50 одсто удела жена у власничкој структури привредних друштава, те да је око 30 одсто у погледу републичког просека, мање што се тиче покрајинског просека, стога је веома важна подршка предузетницама. Покрајински секретаријат овим конкурсима додељује субвенције у циљу повећања конкурентности, односно укупног развоја предузетништва и туристичких делатности у АП Војводини, а сами конкурси представљају основ за добијање де минимис државне помоћи. У одабиру кандидаткиња ћемо водити рачуна и о томе колико жена запошљавају. Максималан износ по субвенцији је 400 хиљада динара, а износи су подељени по наменама. Конкурсом за женско предузетништво пласирамо укупно 20 милиона динара и то по принципу рефундације, а средства су намењена за субвенционисање трошкова за набавку машина или опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуга у 2021. години.

– Овим Секретаријат пружа значајну подршку предузетницама са седиштем или регистрованом пословном јединицом на територији АП Војводине, са активним статусом у регистру Агенције за привредне регистре, разврстане на микро или мала правна лица.

Предани сте и идеји о креирању јединственог туристичког производа на подручју Балкана. На који начин би такав ,,производ“ био конципиран и шта би подразумевао?

– Почињемо са ,,својим двориштем“ тако што смо поново успоставили ознаку квалитета производа ,,Најбоље из Војводине“, и то након безмало пет година, проширивши га на услуге и манифестације у Војводини. Активним и афирмативним учешћем и умрежавањем са нашим стратешким партнерима у земљи и региону, хоћемо да оснажимо привреду и предузетништво у нашој земљи и АП Војводини, али и да се међурегионално повежемо како са јавним, тако и са приватним сектором у региону, сагледамо шта су нам капацитети, те на који начин би их најбоље требало ,,упаковати“ како би се постигао ефекат јединственог регионалног туристичког производа. Све нас повезује историја, традиција, гастрономија, географија, а понајвише људи, без којих нема ни туризма, нити производа. Желимо да се пронесе глас и значај ове ознаке, како бисмо и друге мотивисали на сличан корак и тиме повезали све наше ,,најбоље“, на тај начин бисмо регион као туристичку целину понудили на најефикаснији начин европском и светском туристичком тржишту.

Мостарска повеља је ласкаво признање, које са собом носи и одговорност и симболику

Напослетку, оно што завређује пажњу јесте управо престижна награда која вам је уручена под називом Мостарска повеља. – Ово признање представља спој традиције, подручја одакле потиче моја породица, док је с друге стране круна мог мандата у Покрајинској влади, на челу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, јер означава шта је све постигнуто у првих годину дана, ка чему се стреми и шта нам је фокус и у наредном периоду. Мостарска повеља јесте подстрек ономе коме је уручена за јачање и развој просперитета у оквиру региона. Ово веома ласкаво признање, са собом носи и одговорност и симболику.

Пинк