Геополитичка игра – биће несагледивих последица? Немци одбили да дају дозволу за Северни ток 2

Немачки регулатор је објавио да одлука о Северном току 2 неће бити донета у првој половини 2022. године, јавила је агенција Блумберг.
Медији наводе да је директор Федералне мрежне агенције Немачке Јохен Хоман изјавио да агенција није добила документацију која је неопходна за наставак процеса сертификације Северног тока 2 и да ће се процес наставити када она буде достављена, преноси Спутњик.

Према његовим речима, после одлуке немачког регулатора питање ће размотрити Европска комисија, тако да одлука о Северном току 2 неће бити донета у првој половини следеће године.
У међувремену, компанија Норд стрим 2 АГ, оператер гасовода Северни ток 2, саопштила је да ради на отварању ћерке компаније у Немачкој, јер је то неопходно како би се завршила процедура сертификација. У прес-служби компаније нису навели детаље и рокове о пуштању гасовода у рад.

Раније се огласила и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, која подсећа да је Федерална мрежна агенција Немачке 16. новембра обуставила сертификацију оператора Северног тока 2 – компаније Норд стрим 2 АГ јер, да би прошао процедуру, мора да испуњава захтеве Трећег енергетског пакета ЕУ. Конкретно ради се о раздвајању организација које се баве производњом и транспортом гаса.

Нова шефица немачке дипломатије изјавила је да гасовод Северни ток 2 за сада није у складу са европским законом и зато сада не може да буде одобрен.

Све то се дешава усред најава метеоролога да ће Европу задесити једна од најоштријих зима последњих година, пишу Новости.

Ова геополитичка одлука Берлина могла би да изазове несагледиве последице и Европу, али и целу планету баци у рат неслућених размера.

Немачки енергетски регулатор Федерална агенција за мреже саопштила је да не очекује да ће у првој половини 2022. донети одлуку о сертификацији гасовода Северни ток 2.

То значи да постоје велике шансе да у неком тренутку радијатори широм Европе остану хладни, што би изазвало немире са несагледивим последицама на Старом континенту. Овакав сценарио био би тек почетак пакла који прети планети.