GRIP JE KRENUO U SRBIJI, SVI STRAHUJU OD NJEGOVOG SUDARA SA KORONOM: Lekari za Kurir o komlikacijama i JEDINOM SPASU (FOTO)

Prvi slučaj infekcije virusom gripa potvrđen u Srbiji, a sudar sezonskog gripa i korone može izazvati teške posledice po zdravlje

Kako sezonskog gripa prošle godine nije bilo, barem ne zvanično registrovanog, sada se strahuje od potencijalnog sudara gripa s koronavirusom i posledica koje to može imati na pacijente.

Prof. dr Tomislav Preveden, infektolog Kliničkog centra Vojvodine i predsednik Udruženja infektologa Srbije, mišljenja je da bi u slučaju sudara obe bolesti u jednom pacijentu posledice po njega bile ozbiljnije.

Tomislav Preveden
FOTO: PROMO

Ako jedna osoba dobije i grip i kovid, to ćemo rešiti tako što ćemo, pošto imamo antivirusnu terapiju za grip a za kovid još nemamo, tom terapijom i vakcinacijom da smanjimo širenje gripa, i pretvorimo ga u lakši i srednje težak oblik. Na raspolaganju imamo efikasne vakcine protiv gripa i protiv korone, i savet je da se što veći broj ljudi vakciniše protiv obe infekcije, jer vakcina protiv kovida ne štiti od gripa, i obrnuto – rekao je dr Preveden za Kurir.

Istog mišljenja je i prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog. U vakcinaciji je ključ, a činjenica je da ako neko oboli od obe bolesti u isto vreme, mora imati težu sliku.

Nada Kuljić Kapulica
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

– Ako se u jednom čoveku sudare grip i korona, iliti ako dođe do dualne infekcije, očekuje se kod pacijenta teža klinička slika i tok bolesti – rekla je ona i dodala da je njeno iskustvo pokazalo da inače kad se sudare dva virusa, jedan uvek pobedi, pa se tako prošle godine grip povukao:

– Grip će se ove godine malo bolje držati i biti učestaliji. Sada imamo jedan slučaj, ali je njegova ekspanzija obično oko Nove godine, pa je sad vreme da se vakcinišu svi oni koji nisu, a trebalo bi.

Vakcinacija protiv obe infekcije

Preporučen razmak dve nedelje, ali može odmah

Infektolog Preveden kaže da je jedini način za svakog pojedinca da se sačuva od sudara kovida i gripa upravo vakcinacija, kao i da osobe koje su starije od 65 godina i imaju druge pridružene bolesti obavezno treba da se vakcinišu protiv gripa. Dr Kuljić Kapulica potvrđuje značaj vakcinacije. – Kad se govori o razmaku između vakcina protiv gripa i protiv korone, stavovi su različiti. Zbog ataka na imuni sistemi neki stručnjaci su mišljenja da je bolje da se napravi razmak od dve nedelje, što i ja mislim. Svakako, treba primiti obe vakcine. A ako je neko ugrožen, neka pohita po obe odmah, jer to može da ga spase.

vakcina, vakcinacija, vakcinisanje
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Kurir.rs / Suzana Trajković