МАСА: Дарија Кисић Тепавчевић својим изјавама брука лекарску струку, одузети јој лиценцу

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila napade predstavnika aktulene vlasti na režisera Gorana Markovića.

MASA je navela da je posebno zgrožena što je brutalni verbalni napad potekao od članice Univerziteta u Beogradu Darije Kisić Tepavčević, koja je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Upozoravaju da nas takva praksa „vraća u neka prošla vremena kada su intelektualci javno sramoćeni, proganjani i zatvarani“ zbog svojih umetničkih dela ili stavova koje su iznosili u javnosti.

„Dok prva, kao epidemiolog, daje sebi za pravo da nekome postavlja ‘dijagnozu’, druga koristi zvanični tviter nalog kako bi pružila podršku opskurnim idejama o zidanju ludnica u koje bi se smestili neistomišljenici, sa profesorom Markovićem na čelu“, ukazuje MASA.

„Vređanje zdrave pameti od strane premijerke Vlade je nažalost postalo konstanta u Srbiji. Međutim, posebno je poražavajuće brukanje lekarske struke zarad partijskih interesa od strane ministarke Kisić Tepavčević uz iznošenje uvredljive anamneze i dijagnoze van kodeksa lekarske etike“, poručuje MASA.

Od Medicinskog fakulteta, Lekarske komore Srbije (LKS) i Srpskog lekarskog društva traže zvanično ograđivanje od navedene izjave Darije Kisić Tepavčević, kao i da joj LKS oduzme licencu, a smatraju da ona ne zaslužuje ni zvanje profesora.

„Bez kritike, poput one koje u svojim metaforama britko iznosi Goran Marković nema ni razvoja, ni naučnog ni društvenog, a što pre to shvate predstavnici vlasti u Srbiji, biće im lakše da prihvate činjenicu da kritike neće prestati, ni dok su oni vlast ni kada dođe neka druga vlast a da će svaki pritisak samo rezultovati sve većim otporom, poput onog koji se proteklih nedelja prelio na ulice Srbije bez obzira na preduzete mere zastrašivanja javnosti“, zaključuje MASA.