ВЛАДИКА ВАСИЛИЈЕ ОСВЕШТАО НАДГРОБНИ СПОМЕНИК ВОЖДА СТРАТИМИРОВИЋА

На Туциндан, 5. јануара 2022, у порти хиландарског метоха Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, Његово Преосвештенство епископ сремски Г.Г. Василије је освештао надгробну плочу, која је постављена на вечно почивалиште вожда ђенерал-мајораЂорђа витеза Племенитог Стратимировића од Кулпина.

Задатка израде ове надгробне плоче, која представља право-правцато ремек дело највишег уметничког и занатског домета, прихватио се знаменити крушевачки вајар Зоран Васиљковић, који је и зналачки руководио захтевним и сложеним подухватом постављања ове монументалне надргобне плоче на своје место.

Поред, Његовог Преосвештенства, свештенства и верног народа Епархије сремске, овом свечаном чину су присуствовали и: проф. Иван Племенити Стратимировић одКулпина и проф.др Ђорђе Племенити Стратимировић одКулпина, у име потомака великог покојника;Високопреподобни протосинђел др Клеопа (Стефановић),игуман и настојатељ ове Свете Обитељи и капетан бојногброда Љубиша Марковић, командант Речне флотиле ВојскеСрбије са другим представницима ове јединице.

Одбор за повратак посмртних остатака вожда ЂорђаСтратимировића у Отаџбину представљали су његов председник, Александар Ђурђев, посланик Скупштине Аутономне Покрајине Војводине и чланови Одбора: Горамжн Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у ВладиСрбије; Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке; Далибор Шекуларац и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

Након обављеног помена и чина освећења надгробног крста, Преосвећени Владика се обратио сабраниима пригодном и, заиста, надахнутом беседом и бираним речима, заблагодаривши свима који су, својим несебичним трудом и огромном љубављу, омогућили да се оствари заветна жеља великог вожда Стратимировића да почива у српској земљи.

Евоцирајући крсно-васкрсно сећање на велике подвиге и узорити живот овог српског великана, Преосвећени је,између осталог, нагласио да овај свештени и свечани чин, ваистину, јесте:

“Једна велика воштаница, коју смо упалили пред Престолом Свевишњега за покој душе нашега витеза Ђорђа, великога човека и великога мужа Српске Православне Цркве и надасве, свакако, човека који је обзнанио и један део историје српскога народа написао и исписао својим животом и својим радом, као и његови претходници или његова родбина почевши од Стефана Стратимировића и осталих јерараха, као и Јосифа Рајачића и многих других великана српскога народа: Стефана Шупљикца и многих других војвода и војсковођа“.