ДАНАС ЈЕ СВЕТА МЕЛАНИЈА: Народ верује да је заштитница унесрећених, а свако ко је у невољи треба да јој се обрати ОВИМ РЕЧИМА

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен хришћанској светитељки из 5. века Преподобној Меланији Римљанки.

Преподобна Меланија Римљанка рођена је у Риму у богатој и уваженој породици. Родитељи су је рано и на силу удали за извесног Апинија, међутим, родивши друго дете Меланија се тешко разболела. Рекла је мужи да ће оздравити само ако се закуне да ће убудуће с њом живети као брат са сестром. Према предању, муж је то и учинио, а Меланија је оздравила.

Ипак, породицу је ускоро погодила друга несрећа, оба детета су им умрла. Меланија и Апиније су након тога распродали су своју имовину и новац разделили сиромашнима и цркви. Путовали су по многим земљама свуда чинећи добра дела и проповедајући хришћанску веру.

Меланија је све време држала строги пост и често се молила. Имала је обичај да сваке године три пут прочита цело Свето писмо. До краја живота са мужем је живела као са братом и пријатељем.

Светитељка је умрла 439. у 57. години живота. До тада је већ била поштована као мудра и богоугодна жена, а иза себе је оставила два манастира – мушки и женски. У Зрењанину постоји манастир Свете Меланије који је њој посвећен.

Иако је имала тежак живот пун недаћа и туге Преподобна Меланија је остала истрајна у својој вери и љубави према Богу. Зато се данас узима за заштитницу свих оних које живот ставља пред тешке одлуке кушајући им вољу. Како би из овога изашли јачи и непомућене вере, свако ко се нађе у невољи требало би на данашњи дан светитељку да замоли за помоћ и милост овим речима:

– У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Меланијо, радује се дух твој.

Света Меланија Римљанка важи за заштитницу жена и девојака. Молитве њој и Богородици, народ верује, донеће здравље и љубав свакој дами.

(Курир.рс)