МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО СВЕ ДЕТАЉЕ О НОВЧАНОЈ ПОМОЋИ ОД 100 ЕВРА: Ко има право на новац, где да попуните пријаву и како

Министар финансија Синиша Мали објавио је данас да пријаве за једнократну помоћ младима у висини од 100 евра почињу од 15. јануара, као и све детаље о начину пријављивања и исплати.

– У циљу континуиране подршке становништву услед пандемије вируса ЦОВИД-19, Влада Републике Србије омогућава свим држављанима Републике Србије од навршених 16 до навршених 29 година, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту, да у фебруару добију једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра. Износ у динарској противвредности је тачно 11.758,56 динара – наводи министар.

Даље објашњава и ко има право на новац.

– С обзиром на то да је закон који прописује доделу ове новчане помоћи данас (13. јануар 2022.) ступио на снагу, то значи да се овај датум узима као пресечни за то ко има право на помоћ од 100 евра. Сви држављани који закључно са данашњим даном (и данас) напуне 16 година, имају право, као и сви они који од сутра пуне 30 година у овој години – они такође имају право. Ако су данас или пре овог датума напунили 30 година, онда немају право.

Пријаве за новчану помоћ ће трајати од 15. до 30. јануара 2022. године на порталу Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs

– Након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће заведена пријава чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу. Уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Након обраде пријаве, пријављени држављанин ће износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.

Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводима за извршење кривичних санкција новчана помоћ се уплаћује без подношења пријаве.

(Курир.рс)