СРБИ ЗАСУЛИ НАТО ТУЖБАМА: Више од 3.000 цивила и војника тражи одштету због бацања ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА на нашу земљу

Две нове тужбе против НАТО због коришћења осиромашеног уранијума током бомбардовања СРЈ 1999. године биће поднете Вишем суду у Београду следеће недеље.

Адвокат Срђан Алексић, који са италијанским колегом подноси тужбе против НАТО, каже да се спрема још тужби. Претходна тужба, према његовим речима, поднета је у јануару прошле године и послата је туженој страни, али на њу још није стигао одговор, каже Алексић.

– У тој тужби су сва релевантна документа и докази. Написана је на енглеском. Дат им је сада рок за изјашњавање – рекао је Алексић за ТВ Прва напомињући да се поред две нове тужбе спреју и додатне.

На питање ко је подносилац тужбе против Алијансе, објашњава да се до сада јавило око 3.000 грађана, припадника Војске Србије, резервиста, цивилног становништва који су били на КиМ током НАТО бомбардовања…

Такође, додаје Алексић, тужба је написана у сарадњи са италијанским адвокатом, који је учествовао у 250 случајева и то правоснажних, а у којима је суд донео одлуку о одштети италијанским војницима који су због осиромашеног уранијума развили смртоносне болести. Реч је о врло специфичном тумору, како објашњава Алексић, а у свом тим случајевима је доказано да су у њиховој крви били тешки метали.

– Исто је и код наших војника, резервиста и цивила који су се налазили у зонама бацања бомби, али су њихови случајеви још тежи. Докази су чврсти – рекао је Алексић и додао да је управо на основу њих италијански суд донео 250 правоснажних пресуда у корист италијанских војника који су били на контаминираним подручјима на КиМ након НАТО бомбардовања.

(Курир.рс)