УОЧИ САСТАНКА ЛАВРОВА И БЛИНКЕНА РУСИ ЗАХТЕВАЈУ: Повлачење НАТО снага из Румуније и Бугарске! Такође и све опреме и наоружањ

Предлози Русије за безбедносне гаранције укључују повлачење трупа НАТО-а из Бугарске и Румуније, које су се придружиле алијанси после 1997. године, саопштило је Министарство иностраних послова Русије, јавља РИА Новости .

У овом министарству су истакли да је ова тачка у нацртима споразума намерно врло јасно формулисана.

Москва чека брз одговор о безбедносним гаранцијама, рекао је Гаврилов

„Ради се о повлачењу страних снага, опреме и наоружања и другим корацима како би се вратили у конфигурацију из 1997. године на територију земаља које нису биле чланице НАТО- а наведеног датума. То укључује и Бугарску и Румунију, “ писани су одговори министарства на питања упућена за годишњу конференцију за новинаре Сергеја Лаврова. Крајем 2021. Русија је објавила нацрте уговора са Сједињеним Државама и споразума са НАТО-ом о питањима безбедности. Москва, посебно, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, придруживања украјинском блоку и успостављања војних база у постсовјетским земљама.

Прва рунда преговора на ову тему одржана је у Женеви 10. јануара. Уследио је састанак Савета Русија – НАТО у Бриселу . Након тога, 13. јануара одржане су консултације на бечком месту Организације за европску безбедност и сарадњу . Москва је саопштила да чека писмени одговор што је пре могуће.

Курир.рс/РИА Новости