РУСИ УПОЗОРАВАЈУ МИЛАНОВИЋА: Украјински екстремисти га узели на зуб, треба да му се појача обезбеђење!

Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је хрватски председник Зоран Милановиц́ „уврштен у базу података на екстремистичкој страници Миротворац, која објављује личне податке самопроглашених непријатеља Украјине”.

Ово је изјавио заменик портпарола руског Министарства спољних послова Алексеј Зајцев на редовној конференцији за новинаре у Кремљу.

„Сваки западни званичник који изрази неку другу позицију осим званичног платиц́е својим угледом и каријером, а његова безбедност може бити угрожена. Тако је вицеадмирал Кај-Ахим Шенбах, командант немачке морнарице, био приморан да поднесе оставку након што је рекао да да је Крим заувек изгубљен“, рекао је Зајцев.

Хрватски председник Зоран Милановиц́, као и немачки дмирал, након изјаве да Украјини није место у НАТО-у, уврштени су у базу података на екстремистичкој страници Пеацемакер, која објављује личне податке самопроглашених непријатеља Украјине“, рекао је он. .

„Као што знате, касније је убијен новинар Роман Цимбаљук, који је завршио на тој страници због супротстављања украјинском режиму. У таквој атмосфери није изненађујуц́е што тензије између Донбаса и Кијева не престају“, додао је он.

На сајту Пеацемакер, који је поменуо руски званичник, заиста постоји одељак посвец́ен Зорану Милановиц́у. Страница га назива „учесником у руским освајањима” и наводи да „учествује у специјалним информативним операцијама Кремља”.

Страница Миротворац преноси целокупну Милановиц́еву изјаву о Украјини, која је изазвала бурне реакције у Хрватској и ЕУ, и наводи да је Милановиц́ недавну посету премијера Пленковиц́а Украјини назвао „чистим шарлатанством“.

Страница Пеацемакер тражи од украјинских државних органа да њено објављивање размотре као изјаву о „чињењу намерних радњи овог грађанина против националне безбедности Украјине, мира, безбедности човечанства и међународног поретка и права, као и других кривичних дела“.

Подсетимо, Зоран Милановиц́ је недавно дао низ изјава које су у директној супротности са оним што ЕУ и НАТО, чији је Хрватска чланица, говоре о тензијама између Украјине и Русије.

Украјини није место у НАТО-у, а ситуација на украјинско-руској граници је озбиљна криза иза које је пре свега динамика унутрашње политике САД, рекао је Милановиц́ и додао да се Хрватска нец́е мешати у кризу ако она ескалира и да постоји нец́е имати своје војнике.

Курир.рс/24сата.хр