Пет разлога због којих не истрајавате у одлукама

Постоје грешке које често правимо и тиме минирамо властите одлуке. Ако вам се чини да већ попуштате око новогодишњих одлука, ево на шта треба да обратити пажњу.

Према неким истраживањима, крај јануара и почетак фебруара је период после ког већина људи почиње да одустаје од новогодишњих одлука.
Међутим, пре него што одустанете, можда још има времена да ревидирате одлуку, па то искористите као мотив за то да барем део онога што вам је важно покушате да спроведете у дело.
– Најважније је прво да откријете главне разлоге због којих вам не успева да спроведете одлуку у дело, па то искористите да се вратите на зацртани пут – каже психолог Арт Маркман.
Он је аутор књиге „Паметна промена: Пет алата за креирање нових и одрживих навика“ у којој објашњава пет главних разлога због којих новогодишње одлуке не успевају и шта предузети да би се те грешке исправиле. Ево које су то:
Ваша одлука је дефинисана на негативан начин
Често доносимо одлуке око онога што желимо да престанемо да радимо, уместо онога што желимо да почнемо да радимо, каже Маркман.
– Кад неко понашање покушавате да промените, на пример да смањите оброке, или проверавате мејлове само ујутро и увече, важно је поставити друго понашање уместо тога. Кључно је усресредити се на позитивну акцију коју ћете извести у ситуацији када бисте се понашали по старом – појашњава Маркман.

Хтео да захвали Владети Јеротићу, добио лекцију

У 5 корака прихватите прошлост и опростите себи и другима
Дакле, уместо да се заветујете да ћете одустати од одређеног понашања или прогурати дан без нечега, формирајте своју одлуку око нове позитивне акције коју ћете предузети уместо тога.
На примјер, ако желите да престанете да прегледате е-маил пошту или смс поруке касно увече, или ноћу, уместо да се обвежете да ћете искључити уређај до 22 сата, усресредите се на то да ћете почети да се припремате за спавање. На тај начин се искључујете дигитално, а награђујете се с више сна: Позитивном акцијом која може мотивисати стварне промене.
Ваш циљ је нејасан
Одлука о вежбању два пута недељно звучи као солидан план, али циљ није довољно јасан, каже Маркман.
– Ваш циљ мора да буде толико прецизан да радње које ћете предузети могу да уђу у ваш календар. Два пута недељно није баш нешто, али ако одредите да вежбате у понедјељак и четвртак од 16 сати, то је већ довољно прецизно – појашњава.
Конкретизација не само да помаже да схватите шта треба урадити да бисте успели, већ решава и проблем око ствари које би вам се могле наћи на путу. На пример, ако знате да имате вежбање чевртком у 16 сати, тада нећете договорити маникир истог дана у исто време и тако сами себи ‘минирати’ одлуке. Тако ћете стварати прилике за то да останете посвећени циљу, уместо да сами себи подмећете клипове.
Не бавите се основним узроком
Да бисте нешто променили, морате да знате које тачно понашање желите да промените, када и где се оно јавља и зашто се догађа то понашање које покушавате да промените. На пример, ако желите да престанете да грицкате нокте, обратите пажњу на околности под којима их најчешће грицкате.
– Подсичем људе који не успеју да донесу одлуку да недељу или две воде дневник навика. Једном кад схватите да увек гризете нокте док завршавате пројекат на послу, бићете спремнији за то да предузмете шта је потребно да бисте зауставили ту навику – каже Маркман.
Мислите да је све у снази ​​воље
Снага воље је прецењена. Према Маркману, људи често верују да је њихова преданост довољна да их спречи да се врате у лоше навике. Нажалост, остава пуна кокица са сиром неће чаробно постати мање примамљива само зато што сте си рекли да ћете престати да их једете док гледате омиљену серију.
– Уместо да се ослањате на снагу воље (властите кочнице), структурирајте окружење тако да је ствар коју желите или навику коју покушавате променити толико тешко добити да се неће ни трудити да то добијете. Не можете појести пола киле сладоледа ако нисте купили, зар не? – појашњава Маркман.
Борите се сами
Ако успете да спроведете своју одлуку у дело, назовите пријатеља и поделите то с њим. Пронађите некога ко ће вам бити подршка у ситуацијама у којима бисте могли да поклекнете, макар толико да можете да му пошаљете поруку или га назовете. Ако не испуните циљ, опет ће вам добро доћи пријатељ, а можда успе да вас наговори да истрајете у својим намерама, па помогне у успеху, доноси портал Хеалтх.

Direktno.rs