ПО УГЛЕДУ НА КАНАЂАНЕ На Новом Зеланду конвој камиона блокирао улице престонице: Принуда није пристанак

Конвој камиона и кампера блокирао је у уторак улице у близини новозеландског парламента у Велингтону у знак протеста против ковид мера и вакцинације, инспирисаних сличним демонстрацијама у Канади.

Облепљене порукама као што су “вратите нам слободу“ и “принуда није пристанак“, стотине возила паркиране су у улицама око зграде парламента познате као Кошница.

Стотине других возили су се центром града уз сирене, преноси Франце24.

Становник Велингтона Стју Маин рекао је да демонстранти сматрају да влада не чује њихову забринутост због нарушавања права.

-Ја сам заправо вакцинисан, али сам против тога да се људи морају вакцинисати, рекао је он за АФП.

Демонстрације су биле мирне, а полиција је пријавила да нема хапшења или вец́их инцидената.

Премијерка Џасинда Ардерн рекла је да нема намеру да улази у разговоре са учесницима протеста, тврдец́и да је већина Новозеланђана показала подршку владином програму вакцинације.

-Деведесет шест одсто Новозеланђана је изашло и примило вакцину, што нам је омогуц́ило да сада живимо са мање ограничења због додатне заштите која је пружена, рекла је она за Радио Нови Зеланд.

Вакцинација против корона вируса је обавезна за људе који раде у одређеним секторима на Новом Зеланду, као што су здравство, спровођење закона, образовање и одбрана. На снази је и ковид пропусница, а људи морају да покажу доказ о вакцинацији за улазак у ресторане, на спортске догађаје и у верске објекте.

Нису потребне за јавни превоз, супермаркете, школе и приступ здравственим услугама.

Неколико демонстраната у Велингтону носило је канадске заставе, укључујуц́и и странца по имену Били, који је одбио да каже своје презиме.

-Само подржавам браћу у Канади, која се тамо бори за слободу, рекао је он.

„Конвој слободе“ камионџија блокирао је канадску престоницу Отаву више од недељу дана, што је навело градске власти да прогласе ванредно стање.

Организатори конвоја Велингтона нису рекли колико дуго намеравају да остану паркирани у граду.

Курир.рс