ПУТИН ПОСЛЕ САСТАНКА СА МАКРОНОМ: Из НАТО кажу да су мирољубиви савез, питајте Београд који су бомбардовали без одобрења УН

Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон, разговарали су данас у Москви пет сати о тензијама на Истоку Европе.

По завршетку састанка, Путин се обратио медијима следећим речима:

„Русију и даље покушавају да умире аргументацијом да је НАТО чисто одбрамбени савез, али су се грађани многих земаља на сопственој кожи уверили колико је то тачно. То су Ирак, Либија, Авганистан, а и велика војна операција против Београда без одобрења Савета безбедности УН, која је далеко од онога што би мирољубива организација могла да изведе“.

Он је подсетио да је Русија у војној стратегији Алијансе означена као противник.

„Између осталог, не можемо да занемаримо ово: у војној стратегији НАТО из 2019. године Русија је директно названа главном безбедносном претњом и противником. НАТО нас је означио као противника. При чему је примакао своју војну инфраструктуру све до наших граница. НАТО и његове државе-чланице сматрају да је исправно да нас понешто науче о томе где и како треба да распоређујемо оружане снаге и сматрају да је могуц́е захтевати да се не изводе планирани маневри и вежбе. А премештање наших трупа на нашој територији представљају се као претња руске инвазије, у овом случају, на Украјину“, нагласио је Путин.

„Наводно опасност осец́ају и балтичке земље и друге државе – наши суседи. На основу чега, није баш јасно. У сваком случају, то се користи као теза у циљу изградње непријатељске политике према Русији“, констатовао је Путин.

О политици отворених врата

Политику „отворених врата“ НАТО-а Путин је назвао слободним тумачењем безбедносних принципа од стране Сједињених Америчких Држава и низа других земаља.,

„Ова политика ‘отворених врата’ – о томе сам разговарао са многим партнерима – прилично је слободна и, по нашем мишљењу, тумачење става, темељног принципа једнаке и недељиве безбедности, који се налази у многим паневропским документима, неопходна је искључиво за САД и поједине чланице НАТО-а“, навео је шеф руске државе.

Он је нагласио да је тврдња да се Русија понаша агресивно у супротности са здравим разумом – инфраструктура НАТО-а је та која се приближила границама Русије, а не обрнуто.

„Категорички смо против ширења НАТО-а новим чланицама на истоку, јер то представља заједничку претњу за нас – даље ширење НАТО-а према нашим границама“, прецизирао је Путин.

„Не крец́емо се ми ка НАТО-у, вец́ се НАТО крец́е ка нама. Стога, говорити да се Русија понаша агресивно, у најмању руку не одговара здравој логици“, констатовао је председник Путин.

Игнорисане забринутости Русије

Он је додао да су главне забринутости Русије које су наведене у предлозима за безбедносне гаранције игнорисане.

Путин је истакао да у руским предлозима за безбедносне гаранције нема ниједне неспроводљиве клаузуле.

„Током разговора наставили смо да размењујемо мишљења о руским предлозима упуц́еним САД и НАТО-у о обезбеђивању дугорочних правних гаранција безбедности“, рекао је Путин и набројао забринутости Москве у овој области.

Према његовим речима, „централне забринутости су, нажалост, игнорисане у одговорима добијеним 26. јануара од САД и НАТО-а“.

Кијев руши Минске споразуме

Говорећи о ситуацији на истоку Украјине, Путин је навео да је Кијев кренуо путем демонтаже Минских споразума.

„По мом мишљењу, свима је очигледно да су садашње власти у Кијеву кренуле путем демонтаже Минских споразума. Нема напретка у таквим фундаменталним питањима као што су уставна реформа, амнестија, локални избори, правни аспекти посебног статуса Донбаса. Још увек није унета у украјинско законодавство добро позната, барем за стручњаке, Штајнмајерова формула“, оценио је Путин.

Према његовим речима, Кијев наставља да игнорише „све могуц́ности за мирну обнову територијалног интегритета земље кроз директан дијалог са Доњецком и Луганском“.

Руски председник уверен је да при решавању ситуације у Украјини нема алтернативе Минским споразумима.

„Што се тиче Минских споразума, да ли су живи, да ли имају неку перспективу или не, сматрам да једноставно нема друге алтернативе“, нагласио је Путин.

Путин је скренуо пажњу на двосмислен став кијевских власти које „понекад кажу да ц́е поштовати (споразуме), понекад кажу да ц́е то уништити њихову земљу. Актуелни председник (Украјине Владимир Зеленски) недавно је изјавио да му се не свиђа ниједна тачка из тих Минских споразума. Па свиђало се њему или не, то је ─ што је. Морају се реализовати, другачије се не може“.

Он је додао да се са француским колегом договорио да се чују након Макронове посете Кијеву. Како је навео, неколико Макронових идеја у потпуности могу да буду основа за даље заједничке кораке у Украјини.

О сукобу Русије и НАТО

Русија неће дозволити Украјини да покуша да врати Крим војним путем, изјавио је руски председник.

„Зашто је могуц́и пријем Украјине (у НАТО) толико опасан? Постоји проблем: европске земље, укључујуц́и Француску, сматрају да је Крим део Украјине, а ми сматрамо да је део Руске Федерације. И ако се предузму покушаји да се ова ситуација промени војним путем, а у доктринарним документима Украјине прописано је: а) Русија је противник, б) повратак Крима војним путем је могућ. Замислите да је Украјина чланица НАТО-а. Члан 5 није укинут, напротив, господин Бајден је недавно рекао да је члан 5 апсолутни императив и да ц́е се поштовати. То значи да ц́е доц́и до војне конфронтације између Русије и НАТО-а… да ли треба да се боримо против НАТО-а?“, рекао је Путин на конференцији за новинаре после разговора са француским председником Емануелом Макроном.

Руски председник је додао да постоји и други део питања: „Да ли ви желите да се борите са Русијом?“

Политички азил за Порошенка

Руски председник потврдио је да је обећао да ће дати политички азил бившем председнику Украјине Петру Порошенку.

„Својевремено, док је господин Порошенко још био председник Украјине, рекао сам му да ако буде имао било каквих потешкоц́а у будуц́ности, Русија је спремна да му пружи политички азил. Он је тада много иронисао по том питању. Данас желим да потврдим своје предлог, упркос нашим озбиљним разликама по питању решења ситуације у Донбасу“, истакао је Путин.

„Верујем да је он направио много грешака у том правцу. Али ипак, његов прогон као државног злочинца, по мом мишљењу, представља претерану тежњу за успехом садашњег руководства. Спремни смо да дамо азил у Русији људима попут господина Порошенка“, додао је он.

Путин је на почетку свог обрац́ања навео да је састанак са Макроном протекао пословно, био је информативан и користан.

Он је рекао да Русија и Француска намеравају да наставе обострано корисну сарадњу у привреди, политици, културној и хуманитарној области. Према речима шефа руске државе, на састанку нису занемарена актуелна питања билатералних односа, пре свега она која се односе на економску сарадњу.

Председници Русије и Француске разговарали су у Кремљу више од пет сати, скоро до поноц́и по московском времену (22 часа по средњоевропском).

До посете француског лидера долази у атмосфери оптужби Запада на рачун Русије да намерава да изврши инвазију на Украјину због чега је, како тврде западни медији и политичари, на граници концентрисала велики број војника. Званична Москва је небројено пута демантовала те оптужбе, истичуц́и да су потпуно неосноване и да представљају изговор НАТО-у да размешта додатну војну технику и људство у близини руских граница.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

(Курир.рс/Спутњик)