Власници Галенса вс. новосадски активисти: Почело суђење – за тужиоце „сувишно“ саслушање сведока

Прво рочиште по тужби власнице Галенса Сање Петрић против новосадских активиста одржано је данас у Основном суду у Новом Саду.

Rеч је о једној од укупно пет тужби колико је поднето – две колективне против еколошких покрета и три против Драгане Арсић из Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе. Ова тужба односила се на „сметање државине“ односно на пресецање капије која прелази преко некатегорисаног планинарског пута.

Тужилачка страна инсистирала је на оспоравању изјашњавања одбране по тужби, те је навела да то како је пут изграђен није предмет поступка, већ противзаконито уништавање имовине тужиље и онемогућавање на мирно уживање своје имовине.

„Тужени не споре да су извршили сметање поседа и да то није било само дана наведеног у тужби, већ је вршено и раније… У одговору на тужбу, тужени истичу да је цело брдо ограђено жичаном оградом и да су блокирана три јавна некатегорисана пута, која заправо не могу бити јавна с обзиром на то да се налазе између тужиљиних парцела“, истакли су адвокати Сање Петрић.

Они су своје тврдње поткрепили решењем о условима заштите природе за изградњу пута, као и списком од 10 локалитета који се налазе на Фрушкој гори, а ограђени су. Предложили су и саслушање сведока који је присуствовао пресецању ограде, а био је на тужиљиној парцели у време протестне шетње активиста.

Одбрана је истакла да јесте реч о јавним некатегорисаним путевима, али да ће се тужени изјаснити на сведочењу. Захтевали су и саслушање више сведока који су такође били на протестној шетњи.

Тужилачка страна се противила саслушању ових сведока.

„Сувишно је саслушање сведока, с обзиром на то да је по природи спора потребно утрврдити чињенице, односно стање државине… Имамо фотографије и видеоснимке из којих се види да се ради о противправним радњама“, истакли су, док је одбрана наставила са тврдњама да је реч о непосредним сведоцима.

Суд ће о овим захтевима тужилачке стране и одбране одлучити накнадно.

Следеће рочиште на ком ће бити саслушане странке у поступку, Сања Петрић и Драгана Арсић из Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе, заказано је за 24. мај у 10 часова.

Иначе, у самој судници било је забрањено снимање и фотографисање, иако је било одобрено присуство јавности. Како је речено новинарима, снимање није дозвољено на захтев тужилачке стране. Међутим, у допису који је адвокат одбране Михајло Павловић добио од суда, а који је показао новинарима, наводи се да је фотографисање и снимање забрањено на захтев судије. Како је рекао, такав захтев може да поднесе само тужилачка страна, а не суд. Он је нагласио и да ће захтевати да то следећи пут буде дозвољено.

Пре самог суђења, испред новосадског Основног суда окупило се неколико десетина грађана и активиста који су дошли да подрже Арсић и остале активисте којима прете новчане казне, док се за Арсић тражи и затвор.

Арсић је новинарима испред суда рекла да је реч о тужбама стратешког типа које имају функцију да застраше активисте, људе које бране јавни интерес.

„Да ли ће судство препознати тај карактер ових тужби, то је сада питање. Ми верујемо да хоће, али видећемо како ће бити у судском процесу“, навела је.

Што се предмета данашње тужбе тиче, Арсић је навела да они једним делом јесу, за време своје протестне шетње прешли преко парцеле у власништву Сање Петрић, али да закон каже да је подручје националног парка слободно за приступ свима, под једнаким условима, односно не сме се оградити.

„Тако да се ми осећамо злостављано као грађани и ми осећамо неку душевну бол због свега тога што су они урадили на Кестену и тим нашим активистичким радом, упорним интензивним, ми смо дошли у ситуацију да они нас туже и да они осећају да смо ми њима угрозили интересе а ми просто бранимо јавни интерес, заједничко добро, наш национални парк“, рекла је Арсић.

Признаје да су они пресекли катанац на капији, али истиче да је реч о капији на јавном некатегорисаном путу, која их је спречила да прођу кроз државни део националног парка.

„Ми смо просто урадили оно што сматрамо да је праведно, јер је сам чин ограђивања тог пута и шуме националног парка незаконит. То је заправо била једна симболична акција да покажемо јавности и институцијама да треба само да раде свој посао, да не могу да игноришу све оно што се већ три године дешава на Кестену и да не могу да опструирају правни процес који смо ми започели 2020. године. Немамо ништа против физичких лица. Имамо проблем са институцијама које су све то дозволиле и које не раде свој посао“, закључила је Арсић.

Подсетимо, власници компаније Галенс, Сања и Небојша Петрић, почетком године упутили су низ СЛАПП тужби против чланова Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ и Удружења „Фрушкаћ“.

Како су навели у ова два удружења грађана, која се фокусирају на заштиту Фрушке горе, циљ власника Галенса је да изврше притисак и застраше ове организације, али и обесхрабре остале грађане и удружења и заташкају нерегуларности на територији заштићеног подручја.

Реч је о Кестену и локацији на којој је, како је 021.рс писао, Галенсу урбанистички дозвољена изградња великог угоститељског комплекса.

Укупна вредност тужбених захтева Галенса према ова два удружења је око два милиона динара, а Петрићи траже и годину дана затвора за Драгану Арсић из Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“.

Тужбе које је поднео брачни пар Петрић су тужба за нарушавање пословног угледа и кредитне способности Небојше и Сање Петрић – којом се за Арсићеву тражи годину дана затвора, тужба за претрпљену душевну бол и пратећих повреда из закона (тражена одштета од 800.000 динара), те тужба по истом основу, а која се односу на Сању Петрић (одштета 800.000 динара).

Стигла је и тужба против Драгане Арсић и Николе Арежине из Удружења „Фрушкаћ“ за претрпљену материјалну штету због пресецања ограде на два места и пресецање катанца на капији, а којом се потражује 200.000 динара на име накнаде материјалне штете.

Пета тужба је против Драгане Арсић, Николе Арежине, Душана Томића и Петра Живановића због сметања државине од стране Сање Петрић.

СЛАПП тужбе су познати начин „затрпавања“ медија, организација, узбуњивача и других који се боре за јавни интерес судским поступцима који су дуги, скупи и махом без основа, а како би се застрашили у свом деловању у јавном интересу.

извор:021.rs