Одређен притвор докторки Дома здравља Нови Сад осумњиченој за фалсификовање потврда о вакцинацији

Докторки Дома здравља Д.П.У. (42) осумњиченој за малверзације у вези са потврдама о вакцинисању одређен је притвор до 30 дана.

Притвор је одређен и за С. А. (42), који је наводно докторки достављао личне податке за себе и друге особе да би од ње за новчану надокнаду добили потврде о извршеној имунизацији, иако су знали да су те потврде лажне.

М. Б. (31) који се терети за фалсификовање исправе браниће се са слободе.
Како је саопштило Више јавно тужилаштво у Новом Саду, троје осумњичених је јуче саслушано, након чега је предложен притвор.

Тужилаштво је навело да ће доказе у овом случају прикупљати посебно одељење за сузбијање корупције, и то хитно.

Хапшење је уследило након пријаве пацијента у којој се наводи да је докторка за новац издавала лажне потврде о вакцинацији.

Како се сумња, Д. П. У. је, искористивши своја овлашћења, за више особа сачинила потврде о вакцинацији, лажно приказујући да су се те особе вакцинисале, иако то нису учиниле.

Осумњичени С. А. и тридесетседмогодишња жена за којом се трага су, како се сумња, достављали докторки личне податке за себе, осумњиченог М. Б. и друге особе, да би од ње за новчану надокнаду добили потврде о извршеној имунизацији, иако су знали да су те потврде лажне.

На вест о хапшењу реаговао је и Дом здравља Нови Сад. Они су навели да је покренута интерна контрола рада која је указала на злоупотребу.

„Рад Дома здравља ‘Нови Сад’, највеће установе примарне здравствене заштите у Србији, био је, и остао, пример али и подстрек да се поверење дато од грађана задржи. Дом здравља има добре раднике, професионалце који пожртвовано раде свој посао и зарад њих не желимо ни сенка на њих да падне. Време пандемије, за нас често ратно време, показало је праву слику заједнице и појединца. Толеранцију за појаве које бацају светло сумње нисмо, нити ћемо имати“, навео је Дом здравља у саопштењу.

Додали су да ће „као одговорна установа, која је преко 700 дана укључена у борбу против корона вируса“, увек бити на располагању државним органима и тиме заштити и грађане и запослене.

извор: dnevnik.rs