Власник „Галенса“ лажно декларисао 30.000 тона ђубрива, штета – 3, 5 милиона

 

Пољопривредници широм Србије већ месецима протестима упозоравају да су на ивици опстанка због цене горива и вештачког ђубрива које, у односу на прошлу годину, плаћају чак 300 одсто више. Истовремено, власник компаније Галенс Небојша Петрић преко своје фирме “Промист доо” увезао је у протеклих пар месеци више од 30 хиљада тона мање квалитетног вештачког ђубрива из Русије, које се овдашњим сељацима подваљује и продаје као најквалитетније.

Према увиду у царинску документацију, у питању је ђубриво ниског квалитета које је по приспећу у Србију у Промисту лажно декларисано и продавано као ђубриво најбоље формулације. Поред штете која је овом преваром нанета сваком пољопривреднику у виду лошијих приноса, власник Галенса ће на конто овог манифетлука и преваре пољопривредника зарадити скоро три и по милиона евра. О свему је обавештено Министарство пољопривреде, инспекције, али и полиција која ће, према сазнањима Нова.рс, покренути истрагу у Промисту.

У периоду од септембра 2021. до краја јануара ове године Петрић је, према извештајима царине, из Руске федерације увезао 31.798 тона вештачког ђубрива НПК 16 : 16:8, у ком активна материја калијума износи 8 %. Међутим, на тржишту у Србији нигде није примећено да се продаје та формулација, већ су пољопривредници свуда куповали Промистово ђубриво на чијој амбалажи јасно пише НПК 16 : 16 : 16, што чини идеалан промер активних материја. Цена овог ђубрива по тони у велепродаји износи око 640 евра, али се знатно увећава док не стигне до пољопривредника, којима од квалитета ђубрива директно зависе приноси и зарада.

Убрзо су и анализе Института за ратарство и повртарство, које су поједини пољопривредници приватно затражили, потврдиле да оно што пише на амбалажи није исто ономе што им је продато у џаку.

“Поред директне финансијске штете за појединачне пољопривреднике, индиректна штета ове преваре се може мерити десетинама милиона евра. Недостатак калијума за који пољопривредни произвођач мисли да га је употребио, јер тако пише на деклерацији, а реално није јер не постоји, доводи до озбиљних поремећаја у метаболизму биљака, утиче на фотосинтезу, накупљању угљених хидрата, отпорности биљака на ниске температуре, отпорности биљака према болестима …”, наводи извор Нова.рс са Института.

На ову пословну превару у Промисту су се, каже извор Нова.рс, одлучили због лошег пословног потеза од прошле године, када је од добављача унапред узет новац којим је куљено ђубриво од Русије. Међутим, ни сам Петрић са свим политичким везама које досежу до самог врха власти, није предвидео да ће цена ђубрива са 300 евра скочити на 640 евра. Да би покрио сопствени губитак, одлучио је да иде на штету пољопривредника и паора који су иовако већ годинама на ивици опстанка.

Првобитно, Петрић је, наводно, ђубриво покушао да увезе и преко Босне и Херцеговине, где је у царинској документацији лажно приказано да је у питању формулација НПК 3 x 16. Међутим, како незванично сазнаје наш портал, босанскохерцеговачка инспекција је на лицу места урадила анализу, која је показала да је у питању ђубриво лошијег квалитета, због чега су Петрићеви шлепери враћени са границе.

Nova.rs је послала питања фирми “Промист доо” из које нам је речено да ће нам одговорити “у што краћем року”. Уколико се то догоди, одговор Промиста објавићемо накнадно у целости.

Извор: niva.rs