АКАДЕМИК БЕЋКОВИЋ ОДЛИКОВАН У КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

На празник Света три јерарха, 12. фебруара 2022, у Српској Православној Богословији Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, академик Матија Бећковић је одликован високим друштвено-црквеним одликовањем, Крстом вожда Ђорђа Стратимировића.

Угледном и славодобитнику је, у препуној свечаној сали Карловачке богословије, одличје уручио Његово Преосвештенство епископ сремски Г.Г. Василије, којем су асистирали проф. Иван Стратимировић, праунук вожда и ђенерал-мајора Ђорђа витеза племенитог Стратимировића од Кулпина, у име породице, а испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину, г. Александар Ђурђев, посланик у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и ђакон Хаџи Ненад М. Јовновић, секретар Центра за истраживање православног монархизма. Инвеститури су присуствовали и вождови чукунуник и наврнунук, доц.др Ђорђе Стратимировић и г. Милош Стратимировић; г. Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Србије и г. Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке.

У присуству свих професора и ђака ове славне и надалеко чувене црквено-школске установе, славодобитника и високе узвенице је, овом приликом, срдачно поздравио ректор, протојереј-ставрофор др Јован Милановић, предајући реч Његовом Преосвештенству, који је и овом приликом био на висини задатка и више је него оправдао своју репутацију као брижног архијереја и духовног оца, али и идеалног обрасца правог српског домаћина.

Након пригодног културно-ументничког програма, сабранима се својим медоточним речима обратио и академик Бећковић, заблагодаривши на високом признању и разгаливши и загрејавши душе сабраних богољубивих и отачаствољубивих младих богослова и њихових професора, који ће, сигурни смо, још задуго, у свом сећању чувати успомену на овај, заиста, историјски догађај, који ће златним словима бити забележен у пребогатом летопису славне Карловачке богословије.