ЖИВИТЕ У БУДУЋНОСТИ Закерберг показао нови дизајн компаније пресељене у метаверзум: Уверен сам да је ово добра инвестиција!

„Брзо се крећите“, „радите сјајне ствари“ и „живите у будућности“ неке су од нових интерних вредности Мете које је представио Марк Закерберг, док се компанија окреће ка виртуелној стварности и „метаверзуму“.

Извршни директор Мете представио је запосленима низ нових слогана и интерних промена у компанији, која се раније звала Фејсбук.

Мета је сада „метаверзална компанија која гради будуц́ност друштвених веза“, а не првенствено компанија друштвених медија, поручио је Закерберг. Компанија ће од сада своје запослене звати „метамејтима“, што је, како је објаснио, референца на поморски жаргон „брод, бродски колега, ја“.

Након недавне промене имена, Закерберг је рекао да жели да поново калибрише политике и вредности компаније – које нису ажуриране од 2007. Такође је охрабрио раднике да се „фокусирају на дугорочни утицај“ – што је можда уступак забринутим инвеститорима који страхују од последица промена.

„Фокус на дугорочни утицај наглашава дугорочно размишљање и подстиче нас да продужимо временски оквир за утицај који имамо, уместо да оптимизујемо краткорочне победе“, навео је Закерберг и додао да би компанија требало да се позабави „изазовима који ц́е бити најутицајнији, чак и ако се комплетни резултати нец́е видети годинама“.

Ребрендирање Фејсбука/Мете уследило је након што је компанија почела да се одваја од друштвених мрежа на којима је деценијама зарађивала. Инжењери на Инстаграму и Фејсбуку су наводно позвани да се пријаве за послове у одељењима метаверзума и вештачке реалности у компанији, а Мета је запослила хиљаде нових радника из конкурентских компанија као што је Епл.

Запослени нису једини који су преплашени променама: чини се да су и инвеститори опрезни. Метине акције су забележиле историјски пад, што је довело до тога да је компанија изгубила више од 230 милијарди долара тржишне вредности.

Али изгледа да је Закерберг остао непоколебљив у свом уверењу да је метаверзум вредан подухват и вец́ је уложио 10 милијарди долара у пројекат. Представљајући финансијске резултате, он је поручио инвеститорима да је задовољан постигнутим напретком и да је уверен да је ово „права инвестиција на коју се треба фокусирати“.

Мета није променила само интерна правила вец́ и екстерно брендирање. У уторак је речено да је Фејсбук ребрендира свој њуз фид (Неwс Феед) – један од својих најпознатијих производа – променивши име у једноставно „Феед“ (Низ).

Такође је објављено да је фирма купила Кустомер, платформу за управљање корисничким услугама.

Налет ребрендирања уследио је након што је Мета решила једну од својих бројних контроверзи – деценију стару групну тужбу због коришц́ења „колачиц́а“ и праћења људи на мрежи чак и након што су се одјавили са Фејсбук платформе.

У оквиру предложеног поравнања, које тек треба да одобри судија, Мета је пристала да избрише све податке које је „погрешно прикупила“ током тог периода. Компанија, која је остварила профит од 39,37 милијарди долара у 2021. години, такође ц́е платити 90 милиона долара корисницима који су поднели тужбу, након што се одбију адвокатски хонорари.

„Постизање нагодбе у овом случају, старом више од једне деценије, у најбољем је интересу наше заједнице и наших акционара и драго нам је што можемо да превазиђемо ово питање“, рекао је портпарол Мете, Дру Пусатери.

Курир.рс