АПВ: Зашто Војводина поклања Милићима 500.000 евра?

Акција прогресивне Војводине упитала је Покрајинску владу по ком основу секретаријат за регионални развој „поклања“ 500.000 евра Републици Српској за отварање производних погона у општини Милићи.

Наводе да ова информација није споменута у домаћим медијима, већ у медијима у БиХ, што доводе у везу са намером Покрајине да ову трансакцију сакрије.
„Питамо на основу чега се доноси таква политичка одлука и по ком се правном основу велика количина новаца даје за привредне пројекте у другој држави? Влада АП Војводине можда није упозната с чињеницом да Војводина постаје све сиромашнија и да су од 2009. године просечна примања у Војводини нижа него у читавој Србији први пут у историји. У већини општина у Војводини примања су далеко испод државног просека“, поручују у Акцији прогресивне Војводине.

Још једно питање које помињу је постојање намере да се Војводина додатно девастира.

„Акција прогресивне Војводине позива Владу АП Војводине да одговори на ова питања јер је реч о јавним средствима која припадају свим грађанима Војводине“, наводи Акција прогресивне Војводине.

Како је видљиво у последњем саопштењу покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, управо је завршена Конференција српских националних организација из земаља региона, на којој су учествовали, између осталих, и представници Републике Српске, Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Ресорни секретар Александар Софић тада је најавио да ће Покрајинска влада, заједно да Владом Републике Српске, финансирати изградњу две производне хале у Милићима, у Републици Српској.

„Заједнички ћемо уложити 500.000 евра у реализацију пројекта који ће омогућити да у тај крај дођу инвеститори, који ће отворити нова радна места, и тиме обезбедити бољи живот грађанима како у општини Милићи, тако и у околним местима у Подрињу“, рекао је Софић.
021.rs