СРПСКА ЛИГА: СРПСКИ НАРОД ЈЕ СВИМ СРЦЕМ УЗ ДОЊЕЦКУ И ЛУГАЊСКУ НАРОДНУ РЕПУБЛИКУ, БАШ КАО ШТО ЈЕ РУСКИ УЗ КОСМЕТ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Српска лига оштро осуђује најновија гранатирања мирног руског становништва у Доњецку од стране украјинске армије и поручује да је у своје, а сасвим сигурно и у име огромне већине грађана Србије и свих Срба, у овим тешким тренуцима за Русе у Доњецкој и Лугањској Народној Републици свим срцем уз њих и да им изражава најдубљу братску и људску подршку – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Он је истакао да руска страна није прекршила нити једно слово Минског споразума, нити је икада прва започела било какву офанзивну војну операцију. Сасвим супротно, он напомиње да је украјинска страна та која жели да, по узору на хрватску злочиначку акцију тзв. Олују у Крајини над Србима 1995. године, протера Русе који на тамошњем простору, делу некадашње древне Кијевске Русије, живе вековима.

Захваљујући крајње одговорној и толерантној политици председника Русије Владимира Путина још увек није дошло до ескалације сукоба између Украјине и Русије само зато што је дотични свестан да такав конфликт може увести Европу и свет у катастрофу неслућених размера, а Русија никада није увлачила свет у зло, већ га је спасавала од истог више пута, попут победе над нацизмом и фашизмом 1945. године. Данас повампирени украјински фашисти, поклоници Степана Бандере, нахушкани од стране САД и колективног политичког запада без трунке осећаја за одговорност желе да уђу у рат који не могу добити – напоменуо је Ђурђев.

председник Српске лиге Александар Ђурђев

Председник Српске лиге је додао да је српско-руско братство вековно и нераскидиво, да је Русија данас наш највећи покровитељ у заштити српског народа на Космету и у Републици Српској и да је зато данас сваки Србин у овим изазовним и тешким временима на страни Русије, а самим тим и истине и правде. Посебно смо везани за те просторе јер се на њих средином 18. века на стотине хиљада Срба северно од Саве и Дунава преселило и тамо формирало Славјаносербију и Новају Сербију. Уколико Русија призна независност Лугањске и Доњецке Народне Републике, Српска лига ће истог часа и безрезервно подржати такву одлуку – закључио је председник Српске лиге.