СТЕФАНОВИЋ О ИНТЕРВЈУУ ЗДРАВКА ПОНОША: Показао је да иза њега не стоји никаква политика

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић реаговао је данас поводом интервјуа председничког кандидата опозиције Здравка Поноша, рекавши да је сада свима јасно да иза Поноша не стоји никаква идеја, политика или суштина у реченицама које изговара као свој политички програм.

– Нови интервју Здравка Поноша само је потврдио, ако уопште постоји неко коме није било јасно до сада, да не постоји било каква идеја, политика или чак суштина у реченицама које месијански изговара као свој политички програм. Знам да би Понош желео да заборавимо да је он кандидат Драгана Ђиласа, као и то да представља и Вука Јеремића и Борка Стефановића и друге, чије су одлуке чињење и нечињење, онда када су били апсолутна власт у земљи, довеле до смањивања суверенитета Србије на Косову и Метохији – истакао је Стефановић.

Министар одбране каже да „грађани памте да су баш они, Ђилас, Јеремић, Борко, донели одлуку да се о Косову и Метохији не одлучује у УН, где је Србија имала боље изгледе, већ у ЕУ, где су највеће државе чланице заузеле став о Косову и Метохији који не подржава интересе Србије, па је било јасно да ће ти преговори за нас бити веома тешки.“

– Памтимо такозвани косовски царински печат Борка Стефановића, границе које су успостављали на Јарињу и Брњаку, као и хапшење народа који је те лажне прелазе спаљивао. Лицемерно је да Понош било шта замера Александру Вучићу, поготово на ову тему. Једино не могу да дам оцену ставова Здравка Поноша о томе шта би он урадио, јер човек данима упорно показује да су му све изјаве такве да не можете да цитирате ни једну реченицу, па ни да се сетите шта је тачно рекао о било чему. Здравко Понош данас каже: “Наравно да ту постоји и политичка порука, ја мислим да је тако сам и рекао, да је Косово важан елемент нашег националног идентитета и да свако ко претендује да се озбиљно бави питањима од националног значаја мора то и те како да има у виду и да се позабави тим, ја сам хтео симболички да покажем да је то важно, да обраћам пажњу на то, иако су моји политички ставови оријентисани ка будућности, ја мислим да је то неозбиљно ако се не води рачуна о трајекторији, а та трајекторија је наш национални идентитет, Косово је свакако један од најважнијих делова тог идентитета”. Такође, каже:“То је ствар која мора да се решава, нешто што је наталожено као проблем деценијама или столећима не може да се реши на једном састанку и за време мандата једног политичара, једне владе или чак једне генерације. То је ствар која мора да се решава инкрементално ако тако може да се каже. Свако треба да да допринос да се та ствар уради како ваља. А шта значи добро, то значи за добробит људи који тамо живе пре свега, то су њихови животи. Њихов живот није пресудно одређен са тим како су завршили преговори у Бриселу, који и не треба да се завршавају статусним питањима, то се иначе не ради у Бриселу.“ – наводи министар.