Секретар Иванишевић са представницима удружења тумача и преводилаца знаковног језика ,,Руке говоре“

 

Нови Сад, 22. фебруар 2022. – Покрајински секретаријат за привреду и туризам предано ради на унапређењу како привредног, тако и сектора туризма у Војводини, посебно са аспекта побољшања услова и ресурса у туризму, али и туристичке инфраструктуре. У том смислу, став покрајинског секретара за привреду и туризам, др ненада Иванишевића, и његових сарадника је свакако и прилагођавање поменуте туристичке инфраструктуре одређеним циљним групама, попут особа са посебним потребама, туриста који са собом воде своје кућне љубимце, поштоваоце адреналин спортова и друго.

Tим поводом, др Иванишевић се данас састао са представницима Удружења ,,Руке говоре“, удружењем тумача и преводилаца знаковног језика, те је са директорицом Нином Барановски, разговарао о повезивању ОСИ и туристичких делатности, односно прилагођавању туристичке инфраструктуре, барем у неким сегментима, потребама особа које су гловнеме, али и које су слепе и слабовиде.


Према речима директорице Барановски, проблем јесте основна комуникација са особама оштећеног слуха у туристичкој бранши, из чега је произашла идеја да се озбиљно приступи овом проблему и знатно унапреди постојећа инфраструктура. Почело би се од појединих градова, попут Суботице и Новог Сада, израдом апликације за мобилне телефоне и остале преносиве уређаје која би знатно унапредила проналажење културолошких и конзумирање туристичко – угоститељских услуга особама са инвалидитетом, превасходно особа оштећеног слуха.

На овај начин, обезбедила би се приступачност садржаја попут сервисних информација, смештајних капацитета и осталих угоститељских услуга и понуда, уз помоћ тумача знаковног језика или читача за слепе и слабовиде.

Секретар Иванишевић је истакао да је потребно подржати овај иновативан приступ веома важној теми, попут прилагођавања туристичке инфраструктуре особама са инвалидитетом, посебно особама оштећеног слуха и вида, додавши да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржати овај и сличне пројекте Удуржења ,,Руке говоре“.

Иванишевић је позвао представнике Удружења да представе пројекат и апликацију на павиљонима Секретаријата на Сајму предузетништва на Новосадском сајму који ће бити одржан 21. и 22. марта, као и на Сајму туризма у Београду у недељу, 27. марта 2022. године, како би се што више људи уверило у многоструке бенефите оваквих подухвата у туризму.