Бивши покрајински секретар Драгослав Петровић на швајцарском рачуну имао 1,9 милиона франака

Бивши потпредседник Покрајинске владе Драгослав Петровић имао је 1,9 милиона швајцарских франака (1,7 милиона евра) на рачуну у Креди Свис банци.

Бивши покрајински секретар Драгослав Петровић на швајцарском рачуну имао 1,9 милиона франака

То показују подаци процурели у оквиру међународног пројекта „Швајцарске тајне“ у коме је КРИК учествовао.

Док је био покрајински секретар, Петровића је Српска напредна странка пријавила тужилаштву за злоупотребе приликом доделе средстава из буџета, а тужилаштво је одбацило пријаве и контатовало да није утврђено да је Петровић остварио имовинску корист. Петровић каже за КРИК да никад није поседовао рачун и да су му „свашта подметали“.

Док је био на функцијама покрајинског секретара за науку и технолошки развој и потпредседника Покрајинске владе Петровић је имао рачун у Швајцарској, показују процурели банковни подаци које преноси КРИК.

Рачун је отворен 2010. године, а највише новца на њему било је крајем 2015. године – 1,9 милиона швајцарских франака (1,7 милиона евра). Рачун је затворен неколико месеци касније, показују процурели банковни подаци. У то време Петровић више није био функционер, пошто је са места државног секретара сишао 2014. године.

У кратком телефонском разговору за КРИК Петровић каже да није имао рачун и да не зна ништа о новцу на њему.

„Нисам имао. Имао сам милион сплетки у политици годинама. Шта су ми све радили у оно време, тога сам се отарасио… Не желим да се враћам више, објашњавам ко је коме шта радио, ко је коме подметао и како је било“, рекао је Петровић за КРИК.

Петровић је десет година био покрајински секретар за науку и технолошки развој – од 2004. до 2014, а последње две године био је и потпредседник Покрајинске владе. На овим функцијама био је док је на власти била Демократска странка и био је близак сарадник тадашњег председника Покрајинске владе Бојана Пајтића.

Није познато порекло новца на тајном рачуну у Швајцарској, а судећи по Петровићевим примањима које је пријавио Агенцији за спречавање корупције, он је могао да заради мали део ове суме и то под условом да није ништа трошио.

Петровић је месечно зарађивао, показују подаци које је пријавио Агенцији, око 2.500 евра. Осим плате покрајинског секретара, примао је и плату и хонораре од Природно-математичког факултета у Новом Саду где је радио као професор.

Осим тога, Петровић Агенцији ниједног тренутка није пријавио да поседује уштеђевину у банци, судећи по информацијама објављеним на сајту ове институције.

Иако је као грађанин Србије био дужан да од Народне банке затражи дозволу како би отворио рачун у иностранству, према информацијама које је КРИК добио од ове институције, Петровић то није урадио.

Швајцарска банка Креди Свис није одговорила на питања новинара о конкретним рачунима и клијентима. Само је саопштила да „послује у складу са свим глобалним и локалним законима и прописима“.

Krik