Економиста Ђоговић о Дробњакових пола милиона франака: У уређеној земљи био би кажњен

Међу више од 30.000 клијената швајцарске Креди Свис банке о чијим рачунима су процурели подаци у оквиру међународног новинарског пројекта „Швајцарске тајне“, нашао се и један актуелни функционер.

Наиме, како је објавио КРИК, као део мреже ОЦЦРП која је дошла у посед података, в.д. директора „Путева Србије“ Зоран Дробњак имао је рачун у овој банци од 2008. до 2011. године и на њему је било око пола милиона швајцарских франака, што је више од 300.000 евра.

Дробњак није одговорио на позиве и поруке Данаса како би објаснио откуд рачун у швајцарској банци на његово име, али је КРИК-у бизнисмен Радован Маринковић, власник компанија Центролек и Миннеx Традинг Цорпоратион, који је имао пуномоћје за тај рачун рекао да је то његов новац којим је хтео да догради кућу у Београду и да је, с обзиром да живи у Америци, хтео да препусти тај посао Дробњаку који му је зет.
Маринковић је рекао и да је рачун затворен након што му је тражена сагласност Народне банке и да је новац вратио на рачуне са којих је уплаћен на рачун у Креди Свису.

Како било, неколико месеци пре него што је отворен тај рачун на Дробњаково име, у децембру 2007. године, он је именован на место генералног директора „Путева Србије“ у време владе Војислава Коштунице, а на предлог Велимира Илића.

У наредних безмало 15 година, он ће остати на тој позицији, „преживљавајући“ све турбуленције политичког живота у Србији, промене влада, афере, тужбе. Од 2013. године он је вршилац дужности директора Путева, што га чини најдуговечнијим в.д.- ом у земљи у којој иначе постоји закон о јавним предузећима према ком је максимално могуће бити вршилац дужности годину дана.

Економиста Саша Ђоговић каже за Данас да би у уређеној земљи рачун у иностранству морао бити пријављен Агенцији за борбу против корупције, а ако не, следиле би санкције. Исто важи и уколико се не би могло доказати порекло новца.

„Код хибридних режима као код нас, где царује ендемска корупција, разни функционери на функцијама од локалног до високог нивоа долазе до неке зараде. Разлог је што од 1990-их година имамо исти криминализован корупционашки систем. Није дошло до отклона од времена СФРЈ, већ је само надограђен систем кроз криминализацију. Нема стварних промена, само се козметички надограђује да изгледа лепше“, сматра Ђоговић додајући да смо се тако нашли на другом месту у Европи по организованом криминалу, а и при врху по корупцији.

Економиста Данило Шуковић оцењује да сви који нешто крију или раде нетранспарентно отварају сумњу на корупцију.

„Када се рачуни отварају у финансијским рајевима, где нико ништа неће знати о њима, постоји та сумња“, напомиње он.

На списку власника рачуна у швајцарској Креди Свис налази се и српски бизнисмен и трговац струјом Вук Хамовић који тамо има рачун од 2006. године. Како показују швајцарски папири, највећи износ који се налази на рачуну износио је 12,5 милиона швајцараца.

Он је власник компаније ЕФТ (Енергy финанцинг теам) која је регистрована у Великој Британији, али у Србији се трговином струје бави преко фирме регистроване у Швајцарској.

Хамовићево пословање је истраживано у БиХ 2004. године, као и од стране Канцеларије за озбиљне преваре Велике Британије, али је обустављена истрага у оба случаја и никада није подигнута оптужница. Иначе ЕФТ има термоелектрану Станари у БиХ, а гради и соларну и хидроелектрану, како се наводи на сајту ове компаније.

Хамовић је потврдио да има рачун у Швајцарској и није хтео даље да коментарише.

Међу власницима рачуна у Кредит Свису „Швајцарске тајне“ откриле су и некадашњег директора крушевачког Трајала, социјалисту Милутина Левића. Он је рачун отворио 1999. године, а према писању КРИК-а, у једном тренутку је на њему имао више од 600.000 швајцараца. Тужилаштво је Левића теретило да је у периоду од 1993. до 2001. године са сарадницима, преко фиктивних уговора, купопродаје станова, аутомобила, коришћења златних виза картица, маркетиншких уговора, нанео милионску штету Трајалу. Суд је Левића ослободио ових оптужби.

Левић је КРИК-у рекао да је можда имао рачун у Швајцарској са „5-6.000 франака“ и да то нема везе са случајем Трајал.

danas.rs