Парламент Украјине усвојио нацрт закона који дозвољава цивилима ношење оружја

Украјински парламент изгласао је нацрт закона који цивилима дозвољава ношење ватреног оружја.

Овај предлог прихваћен је већином гласова, јер су 274 посланика гласала „за“ у парламенту који броји 450 чланова

Потез украјинског парламента долази након одлуке Русије да призна две отцепљене републике источне Украјине.

Руски председник Владимир Путин објавио је у понедељак да Москва признаје два отцепљена региона источне Украјине Доњецк и Луганск као „независне“ државе, након чега је убрзо уследила наредба о слању руских снага тамо да би „одржавале мир“.

Пошто је руска Дума ратификовала договоре о пријатељству са два региона, амерички председник Џо Бајден потписао је извршну уредбу којом се забрањује улагање, трговина и финансирање које би обављали грађани САД са ДНР и ЛНР. И ЕУ је одобрила санкције Русији, а из Брисела поручују да очекују да им се и Србија придружи. Санкције Русији увеле су и Канада, Јапан, Аустралија, Велика Британија.

Након инвазије 2014. на украјинско полуострво Крим, Москва је почела да подржава сепаратистичке снаге у источној Украјини против централне владе, што је политика коју је задржала последњих седам година. Према подацима Уједињених нација, сукоб је однео више од 13.000 живота.

Сједињене Америчке Државе, с европским савезницима, тврде да Русија припрема терен за инвазију на Украјину, након што је груписала више од 100.000 војника и тешко наоружање на украјинској граници.

Русија је негирала да се спрема за инвазију и оптужила западне земље да поткопавају њену безбедност ширењем НАТО-а према њеним границама.

Извор: Сергеи СУПИНСКY / АФП