Поштари одржали протест у Таковској, нови у суботу

Група радника и представника синдиката Поште Србије није јутрос испред седишта тог јавног предузећа успела да се договори о начину на који ће се, како и када организовати протести или обустава рада због незадовољства платама и условима рада, али је договорен нови протест, у суботу у 15.00 сати.

На крају, када се скуп скоро разишао, договорен је нови протест за 26. фебруар, мада су и на то неки имали примедбе.
Председник Синдиката радника Поште Слога Стефан Митровић је на почетку указао да руководство Поште Србије не решава проблеме, него их гура под тепих и да зато треба ићи у штрајк, попут оног из 2019. године.

За то постоји „морална подршка колега и колегиница“ из унутрашњости, оценио је он и поручио да је сада право време за штрајк.
Како је објаснио, у току је предизборна кампања, што треба искористити, јер „после избора никог то више неће занимати, кад седну у фотеље“.
Поштара има 3.000 у Србији, кад пола стане, то ће итекако да се осети. Ако обуставимо исплату пензија и доставу рачуна, то ће итекако да се осети, констатовао је Митровић.
Митровић је у уторак за Н1 рекао да је најважнији захтев повећање плата од најмање 17 одсто.

– Као и под хитна трансформација уговора, имамо људе који су ангажовани по основу уговора о привремено-повременим пословима, треба их превести на уговор на одређено време. Људе који су две или више година ангажовани по основу уговора на одређено време, под хитно превести у стални радни однос, односно на неодређено време.
Митровић је казао и да се инсистира на исплати зарађене добити.
– По неким незваничним подацима, имамо добит од неких четири милијарде за 2022. годину. Тражимо и исплату солидарне помоћи за најугроженије, са примањима испод 50.000 динара НЕТО, то је постојало у анексу уговора из 2019. године, колективно за Пошту, исплата једнократне помоћи од 20.000 динара – навео је саговорник Н1.

N1