Дарија Кисић и њен брат из године у годину, уз МИЛИОНЕ напредују

Дарија Кисић и њен брат из године у годину, уз МИЛИОНЕ напредују

На почетку пандемије коронавируса у Србији до тада јавности мало позната докторка Дарија Кисић Тепавчевић постала је главна „звезда“ конференција Кризног штаба. Кисић за врло кратко време прилично напредује, па је сада на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ипак, да њен напредак није никаква случајност сведочи чињеница да су компаније блиске њеном брату добиле готов 28 милиона евра, захваљујући уговорима са јавним предузећима и министарствима.

Компаније блиске Бојану Кисићу, супругу бивше министарке правде Неле Кубуровић и брату садашње министарке Дарије Кисић Тепавчевић, добиле су 27 уговора са јавним предузећима и министарствима у вредности од око 26,8 милиона евра, укључујући и тендер од три милиона евра за одржавање здравственог информационог система.
Пре епидемије коронавируса у Србији, име докторке Дарије Кисић Тепавчевић било је познато углавном у медицинским круговима: способна епидемиолошкиња и професорка на Медицинском факултету у Београду, др Кисић Тепавчевић је и заменица директорке Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“, писао је Бирнов сајт Јавно у мају 2020. године, пре него што је Кисић постала министарка.

У првим недељама марта 2020, др Кисић Тепавчевић постаје и редовна гошћа на ТВ екранима у домаћинствима широм Србије. Као чланицу Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса, гледали смо је на конференцијама за медије скоро сваког дана од 15 часова, као и у вестима и у другим информативним емисијама. Др Кисић Тепавчевић убрзо добија велику пажњу и наклоност медија, али и обичних грађана, захваљујући сталожености и смирености са којима говори о пандемији. Таблоиди су брже-боље почели да објављују приче о њеном изгледу, приватном животу, студентима и колегама.
Тако је јавност у Србији сазнала да ова рођена Сарајка има три године млађег брата Бојана, успешног бизнисмена, који је ожењен са бившом министарком правде Србије Нелом Кубуровић, чланицом председништва СНС.
Међутим, оно што је јавности готово сасвим промакло јесте чињеница да је компанија блиска Бојану Кисићу потписала уносне уговоре са неколико министарства и државних фирми у Србији, укључујући и три милиона евра вредне уговоре о одржавању интегрисаног здравственог информационог система.

Одговор на мржњу Кисић Тепавчевић
Истраживање БИРН-а показалало је да су од 2013. до маја 2020. фирме НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама. Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности од 3,2 милиона евра.
Дарија Кисић Тепавчевић тада није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом.Кисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за ЦОВИД 19 информациони систем.
Министарка Нела Кубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

– Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Кисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса. На крају крајева, наша земља има једну од најразвијених агенција за превенцију корупције – која је независно тело и која је и једино надлежна да одлучује да ли негде постоји сукоб интереса или не – додала је тадашња министарка.
НИТЕС ДОО Београд је део НИТЕС Групе власника Миодрага Шкрбића. Бојан Кисић је главни извршни директор чешког огранка групе, НИТЕС А.С, која је заједно за српским НИТЕС-ом добила неколико тендера јавних предузећа. Осим у Србији и Чешкој, НИТЕС компаније раде и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Русији и Великој Британији, писао је тада БИРН.
Када је реч о српском огранку, НИТЕС је закључио 27 уговора, углавном као део конзорцијума са моћним домаћим државним и приватним фирмама које су повезане са СНС-ом. Неки од НИТЕС-ових партнера били су Телеком Србија, Проинтер ИТ и Ассецо СЕЕ.
Игор Брнабић, брат председнице Владе Србије Ане Брнабић, задужени је у фирми Ассецо СЕЕ за Србију. Ассецо СЕЕ и НИТЕС су 2017. и 2018. сарађивале на пројектима за ЕПС и Министарство финансија, а та два уговора вредна су скоро три милиона евра, истакли су из БИРН-а.

Даље, Проинтер ИТ и НИТЕС су понудиле ИТ услуге ЕПС-у и ЕПС Дистрибуцији у 2016. и 2017. години за 3,1 милиона евра. БИРН је о Проинтеру писао у марту 2017, када је откривено да је СНС у својој предизборој кампањи користио телефонску централу управо ове фирме.
Април 2020. године био је посебно уносан за НИТЕС, јер је у конзорцијуму са Телекомом Србија потписао три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.
Тако ће НИТЕС и Телеком Србија одржавати неке од најважнијих медицинских софтвера у Србији, укључујући одржавање националне платформе за превенцију и дијагностику, одржавање интегрисаног здравственог информационог система, као и рад на развоју софтвера за електронско издавање потврда о смрти.
БИРН-ово истраживање показује да су конзорцијуми у којима је био и НИТЕС од 2016. године до маја 2020. потписали 12 уговора са Министарством здравља укупне вредности од око 14 милиона евра. Осим Министарства здравља и финансија, клијенти НИТЕС-а у Србији били су и Град Ваљево и јавно предузеће Воде Војводине.

Фирми брата Дарије Кисић нови посао од 1,5 милиона евра
Читава афера око пословних „подухвата“ породице Кисић није омела докторку Дарију. Напротив, иако је БИРН у мају 2020. године изнео податке од спрези постова између Бојана Кисић и државе, његова сестра је постала министарка у октобру 2020. године, а у новембру 2021. постаје и чланица СНС-а.
За то време Бојану Кисић и даље цветају руже, те ниже пословне успехе. Фирме Нитес и Сигнал МГ из Београда су добиле посао развоја и имплементације е-нотар платформе на тендеру Јавног предузећа Пошта Србије, види се из одлуке о додели уговора. Посао је вредан 172,9 милиона динара без ПДВ-а, што је око 1,5 милиона евра.

danas.rs