СВАКИ ПЕТИ МУШКАРАЦ У СРБИЈИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЕРЕКЦИЈУ: Међу узроцима је и ОВА ствар коју сви редовно УПРАЖЊАВАЈУ!

Сваки пети мушкарац у Србији не може да има ерекцију, то јест има проблема са еректилном дисфункцијом, показале су статистике које су рађене 2020. године, а међу њима је све више мушкараца млађих од 40 година. Подаци упозоравају и да би до 2025. године чак 322.000.000 мушкараца у свету могло да пати од импотенције!

Наиме, еректилна дисфункција је трајна или поновљена немогућност мушкарца да постигне и одржи ерекцију пениса неопходну за задовољавајућу сексуалну активност. Може наступити у било ком животном добу, а чак 70 до 90 одсто мушкараца никада не пријави да има проблем са еректилном дисфункцијом, упозоравају стручњаци.

Симптоми еректилне дисфункције

Проблеми у постизању ерекције
Проблеми у одржању ерекције
Смањење сексуалне жеље
Уролог и сексолог проф. др Александар Милошевић каже за Курир да у последње време има све више момака који већ од 20. године имају проблема са еректилном дисфункцијом.

Страх од неуспеха

– Узроци дисфункције се деле на психогене и органске. У прве најчешће спада страх од неуспеха, недостатак самопоуздања и јавља се код младића већ од 20. године. Органски узорци пак све више узимају маха и јављају се и у каснијим годинама. Ту су укључене разне болести срца, хипертензија, дијабетес, тромбоза, депресија, гојазност. Међутим, често долази и до мешања ове две врсте узрока. На све то, наравно, може да утиче и алкохолизам, пушење и коришћење психоактивних супстанци – каже проф. др Милошевић и додаје:

Узроци еректилне дисфункције

Срчана обољења
Висок крвни притисак
Дијабетес
Тромбоза
Гојазност
Низак ниво тестостерона
Депресија, анксиозност и стрес
Ниско самопоуздање
Незаинтересованост за сексуалне односе
Пушење
Алкохол и психоактивне супстанце
Психолошки
Ендокрини
Васкуларни
Неуролошки

– Дакле, еректилна дисфункција подразумева немогућност ејакулације, започињања или наставка сексуалног односа. Последњих година људи су навикли да највише времена проводе поред компјутера и телефона, да су физички неактивни и да су стално у положају седења или лежања, што такође може бити један од узрока. Постоји веза између еректилне дисфункције и редовног гледања порно-филмова, јер су нека истраживања показала да мушкарци који гледају порно-филмове имају велике проблеме са еректилном дисфункцијом.

Уградња протезе

Лекар наводи и да се психогени узроци лече психотерапијом комбинованом са лековима.

Доказано

Порнићи смањују сексуалну моћ

Студија која је спроведена 2020. године у Данској и Белгији потврдила је да постоји веза између еректилне дисфункције код мушкараца и редовног гледања порно-филмова. У истраживању је учествовало 3.267 мушкараца, а резултати су показали да је чак 23 одсто анкетираних, старих до 35 година, који редовно гледају порно-филмове рекло да има велике проблеме са еректилном дисфункцијом.

– Број је много већи него што смо очекивали. Утврдили смо да постоји јасна веза између гледања порнографије и еректилне дисфункције – објаснио је Гинтер де Вин, аутор ове студије.

– Што се тиче лечења органских узрока, ту се укључују лекови, ињекције, па у крајњем случају и операција, односно уградња протектора или пенилне протезе. Најгоре последице дисфункције су ако пацијент нема жеље ни воље да поправи сексуалну функцију, незадовољство сексуалним животом, осећај срамоте и ниског самопоуздања. Импотенција може да узрокује и брачне и партнерске проблеме као и немогућност зачећа – закључио је др Милошевић.

БРОЈКЕ

52 одсто мушкараца у свету старијих од 40 година има неки степен еректилне дисфункције
50 одсто и више мушкараца и жена широм света није задовољно својим сексуалним животом
Према дефиницији европске уролошке асоцијације (ЕАУ), еректилна дисфункција може бити минимална, умерена и комплетна, а дијагноза ЕД може се поставити уколико ово стање траје најмање три месеца.

Курир.рс/ А. К.