Руси су градили и чували манастире на Светој Гори и нико не може истерати руске монахе из њих

Захтев цариградског патријарха Вартоломеја грчком премијеру да истера руске монахе из манастира на Светој Гори је не само гнусни чин русофобије, већ и директан удар на православље од стране једног патријарха који би требао бити први међу једнакима у православном свету – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.
Истичући да су антируски ставови патријарха познати још од раније, Ђурђев је напоменуо да сада нема сумње да је дотични један од експонената западних центара моћи. То је човек који је први полетео да призна противканонску тзв. Украјинску православну цркву. Његов директни позив на прогон монаха са Свете Горе само зато што су Руси је чин без преседана у православној историји – подвукао је Ђурђев.
Председник Српске лиге је напоменуо да оно што се дешава руским монасима данас може исто тако да се деси српским монасима само ако се некоме не свиди какву политику води Србија.
Срби и Руси су вековима стварали и бранили Свету Гору и нико нам је не може одузети у духовном смислу – закључио је Ђурђев.