Уништено 25 одсто малих сточара, Србија ће морати да увози месо

Србија више не може без увоза меса јер је 25 одсто малих фармера угасило производњу, а велике фирме не могу да задовоље 60 одсто потреба Србије, саопштио је покрет Да се струка пита (Д2СП).

„Због здруженог неделовања Министарства пољопривреде и Министарства трговине и лошег сагледавања проблема сточара Србије, 25 одсто малих фармера више не постоји, а велике фарме не могу да задовоље ни 60 одсто потреба тржишта Србије за месом“, рекао је председник тог покрета Владимир Ковачевић.

Додао је да је „било великих обећања српским фармерима, много састанака, много уверавања да ће све бити у реду, а на крају се ништа није остварило“.

Због тога се, како је рекао, предвиђа да ће прогресивни пад сточарске производње на 40 одсто од јуна угрозити снабдевање становништва месом, млеком и њиховим продуктима.

Д2СП, како је наведено, са својим стручним сарадницима предлаже хитно усвајање сета мера којим би се ублажио „тај сценарио“.

Субвенције се, како је наведено, морају дуплирати по грлу товљеника са 1.000 на 2.000 динара, по крмаци са 15.000 на 20.000 динара.

Неопходно је, како је оценио тај покрет, да се уведу квоте за извоз кукуруза, сојине и сунцокретове сачме, а извозе само вишкови, као и да се уведу прелевмани за увоз меса и живих свиња и тиме заштите домаће фарме за тов.

Управа за ветерину, према оцени Д2СП, мора да спроведе регионализацију српског тржишта у случају појављивања болести животиња, која је услов за спровођење извоза за Кину и Русију.

„Ови предлози се морају усвојити још ове седмице. Ефекте у примени након усвајања треба очекивати тек након 100 дана колико је потребно за узгој товљеника“, рекао је Ковачевић.

Додао је да ће „до тада Мачва као регион са највећом концентрацијом фармера у свињарству и даље бити празна што се није догодило ни током бомбардовања Србије“.

021.rs