Зуроф: У Украјини постоји неонацизам Тврдње да су „Азов” и друге јединице неонацистичке нису руска дезинформација

Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал” у Израелу, осудио је канадску војску због обуке неонацистичких бораца у Украјини, рекавши да је одговорност Отаве да осигура да се такве ствари не дешавају. Канадска војска је, међутим, негирала било какву обавезу да проверава полазнике обуке, јавља „Раша тудеј”.

„Канадска влада није обратила дужну пажњу”, рекао је Ефраим Зуроф за „Отава ситизен”.

Нема сумње да у Украјини постоје неонацисти у различитим облицима, било да су у пуку „Азов” или у другим организацијама, додао је он.

Штавише, како наводи поменути медиј, канадска војска је заправо 2017. године направила извештај у којем се наводи да је „више припадника Азова себе описало као нацисте”.

Извештај Радио Канаде обелоданио је да су још у новембру 2020. године канадске трупе фотографисане како обучавају припаднике пука „Азов”, међу којима и једног војника с обележјима СС дивизије „Галичина”, што је била украјинска јединица која се борила на страни нациста у Другом светском рату.

Међутим, канадска војска је негирала да има обавезу да провери оне које обучавају.

„Украјина је одговорна за проверу сопственог особља”, изјавио је капетан Вероник Сабурин.

Сви припадници канадске војске који обучавају украјинске трупе обавештени су о томе како да препознају обележја „повезана с десничарским екстремизмом”, а ако посумњају у такве везе или „расистичке ставове”, полазници би требало да буду уклоњени с обуке. Међутим, како објашњавају, није на канадској војсци да прикупља чињенице које би те сумње доказале.

Западне владе и медији често указују да тврдње да су „Азов” и друге јединице украјинске војске неонацистичке представљају „руску дезинформацију”.

„То није руска пропаганда, далеко од тога. Ти људи су неонацисти. У Украјини постоји елемент ултрадеснице и апсурдно је то игнорисати”, рекао је Зуроф.

ИН4С