Председница ЕП: Балкан да настави са санкцијама Русији, Србија највише заостаје

Председница Европског парламента Роберта Мецола рекла је на форуму у Софији посвећеном Западном Балкану да Србија озбиљно заостаје када је реч о усклађивану са спољном политиком Европске уније.

Она је у видео поруци рекла да Европски парламент поздравља то што је западнобалканска шесторка осудила руску агресију на Украјину, али да је потребно да се настави са спровођењем санкција према Русији у потпуности.

„То се очекује од сваке земље која тежи да постане чланица ЕУ“, нагласила је Мецола.
Она је истакла да је стабилност у окружењу ЕУ веома важна за саму ЕУ и да је потребно смислити начин за убрзање проширења на Западном Балкану и додала да ће проширење ЕУ на Западни Балкан бити велики корак ка томе да ЕУ буде комплетна.

Земље Западног Балкана предуго куцају на врата ЕУ и сада је потребан јасан знак и за те земље и за ЕУ, рекла је Мецола и истакла да шесторка мора напорно да ради на реформама и уложи истинске напоре у решавању отворених билатералних питања.

Комесар за проширење и суседску политику Европске уније (ЕУ) Оливер Вархељи оценио је на форуму, чија је тема „Украјинска лекција: ЕУ проширење као вакцина за рат“, да је потребна пуна интеграција Западног Балкана у ЕУ.

Он је рекао да се мир најбоље креира кроз стабилност и да ће људи размишљати трезвеније када буду имали шта да изгубе.

Истакао је да је овај састав Европске комисије желео да тему проширења на Западни Балкан врати међу првих пет приоритета и да је лекција коју је ЕУ научила на Западном Балкану то да мора да убрза оно што ради и да не прича само о процесу, већ о правој интеграцији на терену и о томе како ће се живот променити и побољшати.

Вархељи је рекао да је разочаран због тога што и даље нема помака у отварању преговора за Албанију и Северну Македонију, а да рат у Украјини показује да ЕУ нема времена за губљење.

„Морамо да радимо заједно да избегнемо сваки конфликт на Западном Балкану, јер неће само Западни Балкан бити погођен, већ цела Европа“, рекао је Вархељи.

ФоНет