СУСРЕТ У МОСКВИ – ПУТИН ПОРУЧИО ГУТЕРЕШУ: Читао сам документа Међународног суда УН о Косову! ДНР и ЛНР су независне по аналогији са том одлуком!

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову, саопштио је руски лидер Владимир Путин на састанку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

„Веома сам добро упознат, лично сам читао документа Међународног суда УН о Косову. Добро се сец́ам одлуке Међународног суда где пише да приликом реализације права на самоопредељење одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу од централних власти да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези Косова и то је одлука међународног суда. Ту одлуку су сви подржали. Лично сам читао све те коментаре органа САД, европских земаља, сви су то подржали. Ако је то тако, онда ДНР и ЛНР имају исто право да прогласе свој суверенитет, не обрац́ајуц́и се централним органима власти Украјине, јер је преседан направљен“, рекао је Путин, преноси Спутњик.

Руски лидер је истакао да је Русија била приморана да призна независност ДНР и ЛНР како би зауставила геноцид који је Кијев спроводио над локалним становништвом. То се догодило након што је Украјина саопштила да нец́е спроводити Минске споразуме.

„Још једном понављам: то је била изнуђена мера како би окончали страдања људи који живе на тим територијама. Нажалост, наше колеге на Западу то радије нису примец́ивале“, истакао је Путин.

Курир.рс / Спутњик, Фото: Профимедиа / Владимир Астапковицх / Спутник