Ђурђев: Многи се питају има ли овде Срба, ја знам да их има! СПЦ и Србија неће дозволити да било ко гази њихове интересе!

 

Као што је пре неколико година амбасадор Руске федерације у Београду Александар Конузин упитао присутне на једном скупу ,,Има ли овде Срба?“, док су учесници конференције говорили негативно о Србији, неки би стекли утисак да исто то питање данас посредно поставља и руски патријарх Кирил који је, за сада, једини отворено стао у заштиту интереса СПЦ на простору Северне Македоније – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Коментаришући одлуку васељенског патријарха Вартоломеја да фактички призна верски субјективитет тзв. Македонске православне цркве. Ђурђев је истакао да је ово атак не само на светосавље и српство, већ и на свеправославни поредак.

Неко би могао помислити да РПЦ брани наше интересе више него ми сами у вези са признањем тзв. МПЦ, али СПЦ уверен сам, има спреман одговор и на овај изазов. Знамо да се српска црква и држава већ деценијама боре против наума наших непријатеља да створе тзв. Црногорску, Босанску и Хрватску православну цркву.

Не заборавите да је владика Бачки Иринеј дао значајан допринос одбрани Цркве у време великих изазова, а и да је патријарх Порфирије устоличио митрополита Јоаникија на Цетињу упркос претњама и покушају угрожавања живота – напоменуо је Ђурђев.

Председник Српске лиге очекује у најскорије време реакцију СПЦ. Уверен сам да ће Сабор СПЦ изнаћи довољно снаге и мудрости и реаговати на одговарајући начин. Наша црква и држава изградиле су озбиљан углед у међународним верским и дипломатским круговима и сигуран сам да ће уз помоћ осведочених пријатеља у свету одбранити виталне интересе и јединство СПЦ, а самим тим и српског народа. Морамо свима ставити до знања да у Србији има православних Срба и сигуран сам да ћемо то и учинити – закључио је Ђурђев.