Ђурђев: 100. годишњица васпостављања Српске патријаршије доказ је јединства и трајања српског светосавског народа

Пре 100 година, васпостављањем Српске патријаршије кроз прихватање томоса од стране Цариградске патријаршије, дошло је до формалног институционализованог уједињења српских православних митрополија које, упркос вековима туђинске окупације, нису остале ни духовно ни народно разједињене – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.
Напомињући да СПЦ није настала тада, већ 1219. године када је њене темеље ударио Свети Сава, Ђурђев је објаснио да се она пре 100 година само вратила у нормалан и природан режим функционисања.

Срби су се 1918. године изборили да живе у једној држави, али и да буду под окриљем једне народне и светосавске цркве, показујући висок степен националне и духовне свести и јединства.

Упркос по СПЦ бурном периоду фашизма и комунизма, њу ни врата пакла нису надвладала. СПЦ је и у најтежим временима била и остала уточиште за оне који су остали верни и Христу и Српству – истакао је Ђурђев.

Председник Српске лиге је упозорио да непријатељи СПЦ ни данас не мирују и да желе да је поделе, јер су схватили да је не могу уништити ни физички ни на било који други начин. Зато свим силама, по рецепту тзв. Украјинске православне цркве, желе да направе македонску, црногорску, босанску и не знам коју већ цркву.

Верујући народ их је, међутим, прозрео, а његова оданост мајци Цркви видела се и данас у Сремским Карловцима, где је народ са свештенством, владикама и патријархом прославио ову величанствену годишњицу. Убеђен сам да са људима попут патријарха Порфирија и владике Иринеја бачког СПЦ нема разлог за страх.

Напротив, они су предводници једне нове младе генерације црквених великодостојника и свештеника који ће бити снажна карика у непрекидном ланцу трајања Цркве Христове – закључио је Ђурђев.