„Неће бити довољно хране, како ћемо да преживимо“

 

Председник Србије Александар Вучић, изјавио је данас, гостујући на ТВ Прва, да неће бити довољно хране у наредном периоду.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан, Мануела Зарацина, да Косово има подршку Немачке за чланство у Савету Европе, Вучић је рекао да је боље одређене ствари прећутати.

– Требало би размишљати хоћемо ли имати довољно бензина, угља, гаса… Хоћемо ли моћи да преживимо. Зима која долази биће најтежа на планети земљи у последњих 70 година. Проблем је што нико не жели никог да чује, осим свог навијачког става. Оно што је сигурно то је да ће недостајати много хране. Енергената има довољно, али због сумануте политике са свих страна ће бити они неће бити доступни. Не зато што нема довољно. Међутим, хране неће бити довољно и то вам сад саопштавам са сигурношћу – рекао је он.

„Ако Вучић крене ка Западу, то би му било најбоље наслеђе“

– Од тренутка кад је Индија забранила извоз пшенице, скочила је цена. Много је проблема. Русија је забринала извоз… Све ствари морају да се посматрају заједно, а не изоловано. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава, имамо услове готово проглашеног светског рата и светског сукоба. Морате да имате у виду да ми ове године трошимо готово 50 одсто више бензина него прошле године – рекао је он.

О санкцијама Русији
На питање да прокоментарише то што је добар део људи против увођења санкција Русији, Вучић је одговорио:
– Стварно? Па, шта сад? И моја тетка је, мој отац је и ја сам. И шта сад са тим? Какве то везе има са вођењем државе? Никакве. Ми смо 80 дана издржали и цена коју плаћамо огромна и ми суштински немамо излаз на тржиште капитала.. Не најављујем увођење санкција, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику. И ту политику водимо не због тога што имамо нешто од неувођења санкција. Да вам не причам о томе да је седам америчких продуцената, режисера и глумаца одбило да дође у Србију зато што нисмо увели санкцију. Они би снимали филмове за по 5 и 10 милиона – рекао је Вучић и наставио:

– Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала. Било би лепо да је мало више фер био амбасадор Руске Федерације кад је говорио о томе, али не тражимо и не радимо то због њих, већ због себе и поштовања према себи и Међународног права. Знамо колико су санкције нефер. Моје је само да кажем народу да трпимо много неувођењем санкција Руској Федерацији. Живели бисмо десетоструко боље само кад бисмо то урадили. Нисмо то урадили само зато што смо самостална и независна земља – рекао је он.

„Брашно и хлеб неће поскупети у наредних 60 дана“
„Струја некад мора да поскупи, сад не може“
Вучић је рекао да живимо у „ужасном тренутку“ и да на дневном нивоу мора да се води рачуна на свему.
– Ја сам крив, јер смо хтели да зауздамо инфлацију; на недељном нивоу се бавимо ценом дизела и бензина. Ја сам крив, јер сам молио владу да идемо са 20 одсто мањим приходом од акциза како бисмо зауставили инфлацију. Нама је нафта кључни приход зато што ми од струје имамо само губитак. Немогуће је одржати систем и државу уколико не добијемо одређени новац. Ја сам погрешио што сам рекао Ани и Синиши да смање наш удео у акцизама, слушајући све стручњаке, и ми то сад не можемо ни да вратимо више. Месечно губимо 36 милиона евра, израчунајте то пута 12 месеци и ето вам цифре. То је све да би се плаћала нижа цена горива. Неко ће рећи да је у другим земљама нижа акциза на гориво. Па, јесте, али је зато значајно већа цена струје.

– Ово је неиздрживо, струја је требала да поскупи пре 10 година, а не да је држимо као социјалну категорију, јер нећу да увећавамо инфлацију. А сад морамо да је држимо некако зато што нећу уводим порез на људе, људима који нису ни криви ни дужни. Све је то компликовано увезати. Љут сам на Банета Недимовића (министар пољопривреде прим.аут) цело јутро, дође ми да скочим кроз прозор због његових изјава да нема проблема и да ћемо извозити све – поручио је Вучић.
Он је додао да струја некад мора поскупи, али да сад не можемо.
– Не можемо да пустимо сад, то људи не могу да поднесу. А ми то не можемо сада изведемо, јер ако струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто. Не може то ни држава да поднесе – подвукао је он.

„Американци више фер него Немци“

Вучић је рекао да је саопштење Г7 као скројено само за Србију и да је реч о политици без принципа и „бруталних притисака“.
– У тој политици се Американци понашају више фер него Немци, бар неће да „секиру користе одмах“. Рекао бих да су поједини западни представници по том питању веома дрски, безобразни и безобзирни. Они кажу да никад неће прихватити промену граница за ниједан педаљ Украјине, али зато ће да учествују у нарушавању територијалног интегритета Србије. Притисак на Србију се повећава. Хоће да натерају Србију да призна Косово, све док се то не деси, Путин ће да користи аргумент косовског преседана. Историјски уџбеници ће да пишу да смо 80 дана издржали да не уведемо санкције Русији. Ни са стране Запада, а ни код Руса, не постоји никаквог принципа. Једино се Србија држи принципа који се тиче Међународног права – навео је он.