ЕУ ЈЕ ИЗГУБИЛА КОМПАС НЕЋЕ БИТИ СЛУЧАЈНОСТИ, НЕКО ЋЕ ПОКРЕНУТИ РАТ! Стручњак упозорава: Европа се не осврће на последице ЦЕНА ЋЕ БИТИ ОГРОМНА ПЛАНЕТА

 

Проф. др Часлав Копривица, са Факултета политичких наука, сматра да је овај економски сукоб Русије и Европе иде у корист Москве.

– ЕУ има проблем јер се нашла у геополитичким маказама где се никако не сналази. Потпуно је јасно да они не могу без руских енергената у догледно време. Русија њима не прети, али се они осећају угрожени од стране Русије. Ако Европа мисли да води неки вид економског рата против Русије, а видимо да је то већ очигледно, она веома греши. Руска валута никада није била јача од 2019. године. Што је потпуно пародаксално, док су последице у ЕУ и у државама широм света доста лошије, а у неким и катастрофалне – рекао је Копривица у јутарњем програму Курир телевизије.

Копривица сматра да је Европа ушла у конфронтацију без размишљања о последицама, што доводи до могућности да је неко ипак решио да рата између НАТО пакта и Русије ипак буде.

– Европа из морално псеудокрсташтва подржава Украјину. Односно англоамеричке пројекте у Украјини који немају везе са интересима ниједне земље ЕУ. Због тога ће плаћати велику цену. Када улазите у конфронтацију требало би да имате представу како би могао да се оконча сукоб. Изгледа као да је запад одлучио да скине рукавице у потпуности што је чудно јер нико по томе не размишља шта ће бити после рата. Односно како ће успоставити опет односе. Осим ако неко није решио да се иде у тоталну конфронтацију која ће се завршити оружаним сукобом између НАТО пакта и Русије. Што би било трагично. Ако до тога дође оно што треба имати на уму. То неће бити ствар случајности, већ ће неко притиснути дугме за почетак таквог рата – рекао је Копривица.

Додао је да Европа доживљава рат Украјине и Русије као рат у коме она учествује, што запањује.

– Бојим се у овој ситуацији где је ЕУ изгубила компас, оријентацију и где је завладала општа стихија. Они рачунају да ће им нашкодити што већим степеном моралне осуде. Резултат је тај да спаљују све мостове према Русији. ЕУ доживљава овај рат Украјине и Русије као свој рат и где она има своју страну – рекао је Копривица.

kurir.rs