ИЗНУРИВАЊЕ Кинези смислили нову тактику за тајванске пилоте! Шта се крије иза новог упада кинеских борбених авиона!

Кина је у понедељак извршила други највећи упад у тајванску зону противваздушне одбране од почетка 2022. Министарство одбране у Тајпеју навело да да је у ту област ушло 30 кинеских борбених авиона, од чега је њих 20 било борбених-ловаца.

Тајванска војска на свом сајту навела је и типове летелица које су упале у њихову зону контроле: 2 авиона за рано радарско отркивање КЈ-500, 4 Y-8 извиђача, 1 Y-8 за електорнски рат и 1 Y-8 у верзији за противподморничку борбу, ловачки авиони 6 Ј-16 (кинеска верзија руског Су-30), 8 Ј-11 (кинеска верзија руског Су-27), 2 Су-35, 2 Су-30МКК, 4 кинекса ловца Ј-10 који су провоцирали тајаванску ПВО.

Повод

Повод, за овај упад у ваздушни простор острва, које и даље не признаје власт Пекинга и око које САД и Кина воде жестоку полемику био је размештај авиона и ПВО система од када је кинеска авијација у зони тог острва почела да изводи летачке активности уз саму границу.

Мапа лета коју је доставило тајванско министарство одбране показује да су авиони дошли из правца југозапада, упали у зону АДИЗ и после подизања противничких авиона се окренули и вратили према копну.

Британски Гардијан наводи да последњих годину дана Пекинг је у неколико наврата слао велики број авиона према острву, због чега су пилоти ловаца тајванског ратног ваздухопловства и посаде ракетних једница ПВО и једнице радарског осматрања под великим стресом и напрезањем.

Верује се да је ово тактика кинеске стране да се намерно честим и великим упадима изнурују посаде, јер се тим смањује будност, да би у погодном тренутку могла да уследи инвазија на ово острво, иако Пекинг то оштро негира.

Додатно уље на ватру доливају како пише Гардијан и учестале претње Пекинга инвазијом, јер Кина на Тајван гледа као на део своје територије и обећава, да ако буде потребно оно ће бити заузето и силом.

Иначе, САД су још прошле недеље оптужиле Пекинг да намерно подиже тензије око Тајвана, а тад је државни секретар САД Ентони Блинкен посебан нагласак дао на упаде кинеских борбених авиона који како је навео спроводе „све провокативнију реторику и активности“.

Упад од понедељка био је највећи од 23. јануара ове године када је за операцију лета према тајвану Кина подигла чак 39 авиона који су ушли у yону АДИЗ.

Наиме, АДИЗ не представља ваздушни простор Тајвана, него је у питању зона, која је знатно шира и већа и протеже се до саме обале Кине. Поклапа се са кинеском зоном за идентификацију ПВО и ловачких авиона, а покрива и део копна, због чега су чарке борбених авиона оба ваздухопловства свакодневна појава.

Курир.рс/А.Млакар